Тя е само на 23 години и вече е министър

...
Тя е само на 23 години и вече е министър
Коментари Харесай

Айшат Кадирова в Райската градина. Милионите на дъщерята на лидера

Тя е единствено на 23 години и към този момент е министър на културата в ръководената от татко ѝ съветска република. Но не е единствено това. Айшат Кадирова е притежател на фешън къща и сексуален бутик, които ѝ носят облага в милиони. Ето по какъв начин е допустимо това.

В средата на август в Арбитражния съд на Москва беше заведено дело за възобновяване на дълг от компанията Firdaus ( " Фирдаус " ) на Айшат Кадирова - щерка на чеченския водач Рамзан Кадиров. Издателството Condé Nast, което напусна Русия след началото на войната в Украйна, изиска от стилната къща да ѝ върне дълг в размер на 814 000 рубли , както и наказателна клауза в размер на 893 000 рубли. Според материалите по арбитражното дело дългът е от юли 2019 година

Става дума за сума, която е по-малка от 30 хиляди евро. Но това дело не е забавно с размера на желае, а с това, че открехва вратата към скритото благосъстояние на дъщерята на чеченския водач даде знак, че евентуално ще се отдръпна.

Делото в Москва за следващ път притегли вниманието към бизнеса за милиони с неразбираемо счетоводство на 23-годишната Кадирова, която в това време през 2020 година стана първи заместник-министър на културата на Чечения, а година по-късно към този момент и министър на културата, написа.

Първото съвещание по делото обаче по този начин и не се състоя - Condé Nast отдръпна желае си. Причините не бяха оповестени, само че една от хипотезите е, че откакто казусът закупи медийна популярност, Firdaus е върнала дълга си.

Медийната група Condé Nast работи на съветския пазар от 1998 година Преди прекъсването на активността си в страната тя издава списания като Vogue, GQ, GQ Style, Tatler, AD, Glamour и Glamour Style Booк.
Подарък за милиони за 17-годишнината
Думата " firdaus " има арабски генезис и се употребява в Корана за Райската градина. В литературата се употребява в смисъл на просторна градина с лозя.
 Айшат Кадирова на гала по откриването на първия магазин на нейната фешън къща Firdaus през 2019 година
През април 2011 година Firdaus става името, определено за бъдещата фешън къща на дъщерята на Кадиров. Самата марка е основана малко по-рано, през 2009 година, когато Айшат Кадирова е единствено на 10 години. Официалната ѝ активност е произвеждане на облекло, парфюмерия и козметика, търговия на дребно с бижута и часовници, професионално в допълнение обучение, салони за хубост и фризьорски услуги.

През 2015-2018 година брачната половинка на водача на Чечения - Медни Кадирова , става създател на Firdaus LLC.
 Медни Кадирова (в средата) на концерт, отдаден на 200-годишнината от основаването на столицата на Чечения - Грозни
Дъщерята Айшат я наследява, когато е на 17 години. Твърди се, че това е подарък за рождения ѝ ден. Така най-голямата щерка на Кадиров пуска първата сбирка мюсюлмански облекла през 2016 година, а година по-късно първото ѝ дефиле се организира в парк " Зарядие ", покрай Кремъл.

Според финансовите доклади на компанията наподобява, че Firdaus е имала " замразен " статут за няколко години, чакайки Айшат да навърши пълноправие. Съпругата на Кадиров съвсем не се интересува от стилния бизнес. През годините на ръководството на Медни Кадирова компанията има минимална финансова интензивност. Например през 2017 година няма доходи, а през идната година, с идването на Айшат, те възлизат на съвсем 1,5 милиона рубли. През 2018 година приходите доближават 46 милиона рубли, по-късно 64 милиона и най-после предходната година - 75 милиона . От тях чистата облага възлиза на 26 милиона рубли. По това време едно евро се равнява на към 70 рубли.

Веднага откакто Айшат Кадирова поема малко известната фешън къща за мюсюлманско облекло, тя се снабдява с бутик в Москва - и то тъкмо в центъра - в първокласната изложба " Хименей " на Болшая Якиманка. Гостите на откриването на магазина, ситуиран сред тези на Mercury и Brioni, са особено пристигнали от Лос Анджелис. Сред тях са рапърът Тимати , продуцентът Тина Канделаки, телевизионната водеща и певица Олга Бузова, дизайнерът Игор Гуляев, певицата Согдиана, генералният шеф на издателство Impress-Media Анет Рудман и други звезди за съветската аудитория.

Чеченският народен представител в Държавната дума и един от най-близките довереници на Рамзан Кадиров - Адам Делимханов, назовава откриването на Firdaus " доста значимо събитие за цяла Чечения ".

В репортаж от откриването " Комерсант " тогава написа: „ Много специалисти и представители на стилната промишленост, като се извиниха, отхвърлиха да разясняват откриването на бутика на Кадирова. Някои от тях означиха, че е мъчно сбирката да се оцени от позиция на жанр и висша мода ".

Модната къща има магазин и в Дубай .

На идната година Кадирова прави показване на сбирката си в Париж , само че събитието е признато хладно, а самостоятелни публицисти не са позволени.
 Кадирова на представянето на стилната си сбирка в Париж през февруари 2020 година
Местната преса написа, че Европа е пренебрегнала събитието поради нарушаването на човешките права в Чечения. Това е първият и финален опит на дъщерята на Кадиров да се показа на Запад.
 Eдин от моделите на първокласно мюсюлманско облекло в сбирката на Кадирова Еротичен бутик
В края на 2017 година BBC следствие, в което се твърди, че Кадирова е отворила в центъра на Грозни магазин за интимни аксесоари и еротично долни дрехи Lady A . Той се намира в търговски център Firdaus. Медията разчита на изявленията на няколко блогъри за откриването на магазина (сега тези изявления са изтрити, само че редакторите на BBC са запазили снимки).

Около 20 хиляди души са се записали в затворения акаунт на самия бутик в Instagram - на клиентите се предлага освен еротично долни дрехи, само че и интимна козметика и BDSM аксесоари (секс играчки за ролеви игри на владичество и подчинение). Тогава от фешън къща Firdaus отхвърлят да разясняват тази информация.

" Това е долна и мръсна неистина! Искам да предупредя тези, които се пробват да хвърлят сянка върху нашия водач Рамзан Кадиров и фамилията му с сходни клюки. Ще би трябвало да отговаряте строго за всяка дума! ", закани се тогава пред РБК министърът на националната политика, външните връзки, печата и информацията на Чечения Джамбулат Умаров .

Разследването обаче не беше изтрито от уеб страницата на BBC, а медиите, които писаха за него, не разгласиха опровержения.

Журналистка на Open Media закупува няколко аксесоара онлайн и когато получава касова записка, излиза наяве, че тя не съдържа данни за притежателя.

В същото време бутикът е рекламиран от националните актьори на Чечения Хеда Газиева и Тамара Дадашева. През януари 2018 година Lady A е показан в Instagram и от телевизионната водеща, участничка в Doma-2 - Алена Водонаева, и нейната колежка от риалити шоуто Алена Вражевская. Подаръците за рождения ден на дъщерята на Кадиров също сочат връзката – те носят емблемата на Lady A.

Дария Хейкинен , началник на публичното придвижване Маяк, което през февруари събра подписи за оставката на Кадиров, разяснява:

" Когато дъщерята на Кадиров скрито има съкровен бутик, до момента в който локалните управляващи демонстративно се борят против " разврата ", това е в реда на нещата за Чечения на Путин-Кадиров - нарушение на законите, невалидни чекове ".
Неплатени налози за рокли от 35 000 рубли
Едва при започване на тази година стана известно, че против стилната къща на Кадирова е формирано изпълнително произвеждане поради неплатени налози. Ставаше обаче дума за доста дребна сума и сметките на компанията бяха краткотрайно блокирани, сподели базата данни " Contour.Focus ".

След като Фейсбук беше приет за " екстремистка организация " в Русия, Firdaus към този момент има акаунт в Telegram и постоянно разгласява модели на мъжки и дамски облекла. Цената на всеки детайл приблизително надвишава 10 000 рубли. Например мъжка ленена риза коства 18 000 рубли, а панталон - 14 500. Дамска рокля от вискоза - 35 000 рубли , а копринен шал с детайли от националния чеченски орнамент - 25 000. Около 30 000 рубли коства ленен костюм „ като на Кадиров “. В началото на септември едно евро се равнява на 60 рубли.

През 2021 година приходите на Кадирова са се нараснали над 50 пъти - от 845 000 на 44 милиона рубли.

Според съветското законодателство районен министър може да бъде основател на комерсиално сдружение, в случай че това не води до спор на ползи, разяснява Иля Шуманов - общоприет шеф на съветското посланичество на Transparency International .

„ Въпросът е, че като единствен създател на компанията Айшат Кадирова е принудена да взема управнически решения и да разпределя облаги, т.е. да прави комерсиална активност, което е неразрешено от закона. Обикновено това ограничаване се ръководи посредством прекачване на фирмен дял за доверително ръководство на бизнес сътрудник “, добави той.

През декември 2021 година Айшат Кадирова получи от татко си орден „ За отбрана на правата на индивида " . Това се случи, откакто предходната година Държавният департамент на Съединени американски щати разшири глобите, наложени против Рамзан Кадиров за съществени нарушавания на човешките права, като включиха брачната половинка му и двете му дъщери - Айшат и Карина (Хадижат). Съобщението пристигна от канцеларията на тогавашния държавен секретар Майк Помпео.

Последва отговор на Кадиров в Telegram: " Помпео, тръгваме на борба! Тепърва ще бъде по-интересно! ", и разгласява фотография с тежки оръжия.

На видео, оповестено от Рамзан Кадиров от къщата на щерка му, се вижда паркиран в двора автомобил Lamborghini Urus , който липсва в формалната ѝ имуществена декларация като длъжностното лице.

През 2021 година Кадирова получи и имение с повърхност от 1617 квадратни метра и две нежилищни пространства, които се побират на имот от шест акра - цената на целия парцел се прави оценка на над 50 милиона рубли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР