Тя е родена през 1930 в Глазгоу, а биографията ѝ

...
Тя е родена през 1930 в Глазгоу, а биографията ѝ
Коментари Харесай

Историята на жената, която откри първия коронавирус

Тя е родена през 1930 в Глазгоу, а биографията ѝ е повече от необикновена за тези времена. През 1964 година шотландската вирусоложка Джун Алмейд а открива първия ковид. И освен това. Ето нейната история в:

Джун Алмейда напуща учебно заведение още на 16 години. Но това не ѝ пречи да извърви пътя към блестяща научна кариера. Алмейда е специалист в работата с електронния микроскоп и има редица патенти за визуализиране на вируси. И до през днешния ден изследванията ѝ не са изгубили значението си: точно нейната техника е била употребена в Китай за идентифицирането на новия ковид .

Как е открит коронавирусът

Джун Алмейда открива ковид през 1964 година . Вирусоложката изследва секрет, съдържащ вирус, който тя разказва като подобен на грипния, само че въпреки всичко друг. Заради присъщата му форма, наподобяваща корона, Джун Алмейда и нейните сътрудници доктор Дейвид Тирел и проф. Тони Уотърсън назовават вируса „ ковид “.

Когато обаче взема решение да оповести откритието си в едно профилирано издание, Алмейда получава отвод - нейните визуализации на вируса били „ неприятни изображения на най-обикновени вирусни частици “. Снимките ѝ са оповестени едвам две години по-късно в „ Journal of General Virology “.

Това не е единственото ѝ откритие

Алмейда освен открива ковид, само че и прави първата фотография на вируса , причиняващ рубеола. Към момента той е бил прочут към този момент от 25 години, само че към момента не е бил визуализиран.

Освен това Алмейда успява да потвърди, че вирусът на хепатит Б има два компонента - външен и вътрешен. А в края на 1980-те, когато към този момент е пенсионерка, Алмейда се връща на работа, с цел да помогне за визуализацията на ХИВ-вируса, причиняващ СПИН.

Многото лица на Джун Алмейда

Бащата на Джун е автобусен водач, самата тя напуща учебно заведение още на 16 години. Започва работа като лаборантка в Кралската болница в Глазгоу, след което продължава проучванията си в Лондон и в Канада, където отпътува със брачна половинка си - венецуелския художник Енрике Алмейда. След като се прочува с работата си в Канада, Джун Алмейда се връща в Лондон, където работи в реномираната медицинска академия към болничното заведение „ Сейнт Томас “. Именно там Алмейда открива първия ковид.

Вече в пенсионна възраст Алмейда става преподавателка по йога. Освен това се научава да реставрира порцелан и дружно с втория си брачен партньор държи антикварен магазин.

" Невероятен гений "

Въпреки значимата роля, която изиграва, Джун Алмейда потъва в забвение. Но тези, които са я познавали, и до през днешния ден са изпълнени с удивление. " Тя имаше необикновен гений. Всичко, до което се докоснеше в проучванията си, се превръщаше в злато ", споделя за нея професорът по бактериология Хю Пенингтън, който на младини е работил с Алмейда.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР