Тя е продължение на Обелско шосе и е естествена граница

...
Тя е продължение на Обелско шосе и е естествена граница
Коментари Харесай

Защо ул. Ефрем Чучков дели Обеля от Модерно предградие и кой е той

Тя е продължение на Обелско шосе и е естествена граница сред Обеля 1 и Модерно преградие – кварталът с най-саркастично име в цяла София. Минава над река Какач, има детска градина в близост. Улицата се назовава Ефрем Чучков, а както описа правнукът му пред Бг он еър, анкета, извършена с хората там, те даже не знаят кой е той. А би трябвало.

Ефрем Чучков, прочут още като Освободителя на Щип, е един от най-смелите български войводи – дясна ръка на Гоце Делчев, спрял Яне Сандански да не разоръжи Вътрешна македонска революционна организация, подучен от оказалите се след това лъжливи младотурци през 1908 година Това е индивидът, при който е стажувал и Тодор Александров, който израства до негов секретар, и дори Ванче Михайлов, който той взема за писар, до момента в който е околийски шеф на Щип при Балканските и Първата международна война. Достатъчно е да знаем единствено по какъв начин завладява града без армия през 1912 година Светкавично нападна с неголямата си чета институциите там, като изпреварва за малко сърбите.

Докато те са по скатовете над града, измолва от бг армията шинели, с които облича към 300 локални мъже и следен от конкуренцията с бинокли, основава усещанието за огромен български контингент. И удържа града година, до момента в който пристигна войската. После му става шеф. След края на войните, намира гибелта си от болест в България през 2023 година, минал и през земеделската тирания, и през преврата и началото на  последвалия Бял гнет.

Такъв самоуверен българин, бил е и национален преподавател, който не загатваме нито в учебниците, нито на заря, нито един монумент до Гоцевия в парка сме му поставили даже. А би трябвало.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР