Тя е превърнала популяризирането на донорството в своя кауза. Тя

...
Тя е превърнала популяризирането на донорството в своя кауза. Тя
Коментари Харесай

Има и такива българки! Тази жена превърна донорството в своя кауза и е спасила десетки

Тя е трансформирала популяризирането на донорството в своя идея. Тя е от Велико Търново и е шеф на интензивното поделение в регионалната болница. Д-р Сибила Маринова беше отличена поради напъните си да разпространява донорството. Една нежна жена с тежка специалност.
Един елементарен работен ден за интензивно поделение във великотърновската болница стартира с битка за живота на пациент, оповестява tritegrada.eu.
" От Спешно поделение ни извикаха за пациент с тежка дихателна непълнота. Колегите слязоха и го докараха незабавно. Беше, в действителност с тежка дихателна непълнота. Наложи се интубация, апаратна вентилация и всички интензивни и инвазивни операции за обработка на подобен пациент ", споделя доктор Маринова.
" Рядко има спокойни дни. Почти всеки ден е интензивно доста. Тази седмица, по този начин потегли. Предполагам, че и по този начин ще приключи ", споделя тя.
Д-р Сибила Маринова е в интензивно поделение от 19 години. Сега е негова шеф. От няколко години е приела за своя идея поляризиране на донорството. И към този момент има първите резултати.
" Миналата година – 12 потвърдени случаи на мозъчна гибел, 9 донорски обстановки. Два от тази случая бяха несъответствуващи за донори и единствено един отвод. Така, че нашата акция, считам че дава резултати ", споделя лекар Сибила Маринова.
Най-тежката част за доктор Маринова в тази нейна идея, е да заяви за гибелта и да изиска от околните да дарят органите на умрелия.
" Разговорът с околните е постоянно доста сложен. Тежко е, всякога е тежко. Предният ден ми се наложи подобен диалог с близки, имахме пациент в мозъчна гибел, околните се съгласиха, само че нямахме подобаващи реципиенти. Но, всякога е тежко да застанеш пред хората да кажеш, че техният непосредствен е умрял и да искаш от тях да бъдат, толкоз благородни, с цел да дарят.
А тази тежест се оказва, че е може да се отстрани и то законодателно – като човек приживе реши да подари органите си. Сега, обаче, това е невероятно. "
" Ако закона се промени и хората имат право, с изключение на своето противоречие да декларират своето единодушие, да бъдат донори, приживе - няма да се наложи да питаме околните, в случай че имаме заявено и записано единодушие, тъй като волята на човек изразена приживе е преди всичко. Ако го одобряват, това като смяна в закона ние с доктор Лъчезарова ще бъдем първите, които ще заявяват своето единодушие ", споделя началникът на отделението.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР