Тя е посланик, но грубо обижда България и българите, българските

...
Тя е посланик, но грубо обижда България и българите, българските
Коментари Харесай

Ясно е защо Митрофанова обижда България и българите

Тя е дипломат, само че жестоко наскърбява България и българите, българските институции и българския министър председател

Що за дипломат е Елеонора Митрофанова и какво би станало, в случай че българските управляващи въпреки всичко решат да я изгонят? Отговорите дава Емилия Милчева в

Да си дипломат и да имаш държание на трол е чудноват хибрид - първото автоматизирано изключва второто. Но посланикът на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова очевидно не е в България за дипломация.

Поредната засегнатост, следващата провокация

Ако нейната задача беше обвързвана с връзка и развиване на двустранните връзки, Москва щеше да изпрати някого като ерудита и спокоен експерт Александър Авдеев, управлявал съветската дипломатическа задача в София в интервала 1992 - 1996 година, а понастоящем дипломат във Ватикана. Но, както разяснява във Facebook Николай Слатински, някогашен народен представител и секретар по националната сигурност на президента Георги Първанов, "отдавна минаха времената, когато тук Русия изпращаше персони като Авдеев и Титов. Всеки идващ дипломат след тях бе по-слаб, по-семпъл и по-сив. По посланика може да се съди какъв брой ти почитат страната ".

Съдейки по кариерното развиване на Елеонора Валентиновна, почитание има - кадър на ковачницата на фрагменти МГИМО (Московския държавен институт за интернационалните отношения), дълго време работила във Франция в централата на ЮНЕСКО, първата жена, заела поста заместник-министър на външните работи през 2003 година. В България тя бе изпратена преди година - в навечерието на дългото слизане на ГЕРБ от властта. В приветствен адрес за 3 март тогава тя даде обещание "да развиваме връзките сред нашите две страни в дух на взаимно почитание и равностойно партньорство ". Но вместо това прави какво? Провокира. При това сходно държание не е познато от досегашната ѝ работа като посланик. Не е известно да е унижавала френската нация, обявявайки да вземем за пример, че Наполеон е претърпял проваляне на Бородинско поле против войските на ген. Кутузов.

Но в страната, в която е дипломат, тя жестоко наскърбява България, българите, българските институции, българския министър председател. А защото посланиците са представители на главата на страната пред другия ръководещ водач, то следва, че дипломат Митрофанова най-вероятно показва позицията на президента Путин. Така че когато във Facebook пост на съветското посолство е използвана фразата "евроатлантически подлоги ", значи в Кремъл мислят по този начин за жителите на страна членка на Европейския съюз и НАТО (независимо че по-късно обявата е изтрита).

Когато в формалния си привет във връзка 3 март съветското посолство оприличава войната в Украйна с освобождението на България (което мощно възмути премиера Петков), това си е пропагандна подигравка на режима в Русия. За същата тази Руско-турска война император Александър II споделя в своето възвание, че "задачата на Русия е да основава, а не да унищожава ". Когато изгонването на съветски дипломати бива определяно като "демонстрация на така наречен евросолидарност ", т.е. - не българите, в Брюксел са отговорни, към този момент знаем, че такова е схващането на Владимир Владимирович.

Така че на вятъра в София се надяват Москва да прибере Митрофанова, откакто българският дипломат Атанас Кръстин бе извикан за съвещания. Президентът Румен Радев дефинира отзоваването му като "логичен ход ", до момента в който някогашният министър на външните работи Ивайло Калфин, през днешния ден началник на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд, не е сигурен до каква степен това е било съответна реакция. Въпросът е какъв брой време може да изчаква България - без дипломат в Москва в обстановката на война на Русия против Украйна.

А тъкмо от предходната есен, когато стартира да се изостря ситуацията сред Русия и Украйна и сред Русия и НАТО, датират и първите прояви на оскърбително държание от страна на съветския дипломат. В медийните си изяви Митрофанова изяснява по какъв начин София следва антируски курс, по какъв начин "големият брат - американците " стоят зад изгонването на съветски дипломати, защото са си сложили утопичната цел да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот и така нататък и тъй наречените Огледални са изявите на партия "Възраждане ", попаднала за първи път в българския парламент след изборите през ноември. Когато в изявление за съветска телевизия Митрофанова съобщи, че "българският народ към момента не поддържа нито реториката, нито дейностите на държавното управление си във връзка с специфичната интервенция в Украйна ", тя уточни като мотив антинатовски манифестации в поддръжка на Русия по време на визитата на шефа на Пентагона Лойд Остин в България. Протестите бяха проведени от "Възраждане " - същите, които проведоха и провокациите на връх Шипка на 3 март, когато техен симпатизант стъпка знамето на Европейски Съюз и на негово място постави съветското. А от самата партия обявиха в декларация, че на Шипка в никакъв случай не е имало толкоз съветски флагове - доказателство по какъв начин антируската изразителност изнервяла хората.

Какво целят провокациите на дипломат Митрофанова

Не е мъчно да се допусна каква е задачата на провокациите на Митрофанова и на "Възраждане " - да разделят и поляризират българското общество, да внесат ужас и страхове. Лесно е в страна, която хем е в НАТО, но не всички желаят "чужди натовски войски ", хем е в Европейски Съюз, но има колебаещи се за глобите против Русия, хем осъжда войната, но на част от обществото му се свидят парите за украинските бежанци.

Следвайки курса на Кремъл, дипломат Митрофанова беше настойчива какъв брой е значимо България да подписа нов дълготраен контракт за доставки на съветски газ, от който е подвластна над 90%. Но българските ръководещи са на друго мнение - даже и да се подписа контракт с "Газпром ", надали ще е дълготраен и надали ще е за 3 милиарда куб.м., какъвто е актуалният, който завършва в края на 2022 година. Митрофанова бе напориста и за реакторите на АЕЦ "Белене ". В изявление за изданието "Diplomatic spectrum " от юли м.г. тя подсети, че даже да се вземе решение на национално равнище за създаване на нов блок на АЕЦ "Козлодуй " вместо АЕЦ "Белене ", този план не може да бъде осъществен без съветската корпорация "Росатом ".

Какво би станало, в случай че българските управляващи въпреки всичко решат да изгонят Митрофанова? На фона на многохилядното шествие в поддръжка на Украйна в София, както и на деянията в редица други градове, последователите на Путин могат да се преброят. Така че ескортът до летището с развети съветски флагове надали ще е огромен.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР