Тя е първата жена в света, обиколила сама пет континента

...
Тя е първата жена в света, обиколила сама пет континента
Коментари Харесай

Няма невъзможни неща. Виолета Иванова обиколи пет континента с мотор и постави рекорд

Тя е първата жена в света, обиколила сама пет континента с мотор " Харли Дейвидсън ". И е българка. Решена да въодушеви дъщерите си и дамите по целия свят, че сбъдването на фантазиите е допустимо, стига да имаш храброст. Тя е Виолета Иванова и е човек на деня на Свободна Европа.

Около 50 000 км през Европа, Азия, Австралия, Южна Америка и Северна Америка – толкоз изминава 48-годишната Виолета Иванова за общо 9 месеца от 2019 година до преди дни.

Обикаля света със своя “Харли Дейвидсън ”, модел Fat Bob (Дебелият Боб), именуван по този начин поради дебелата си предна гума. С него Виолета реализира същински връх и би могла да кандидатства за Рекордите на Гинес, само че към този момент не е изкушена от тази гласност. За нея е по-важно друго.

" Човек би трябвало да посмее да направи първата крачка за сбъдване на фантазиите си, тъй като в противоположен случай оставаме единствено с тях и като че ли живеем живота на някой различен, не своя ", сподели пред Свободна Европа Виолета. " Харесва ми онази мисъл - ти си основен воин във кино лентата на личния си живот, от теб зависи какъв ще бъде той ".

Тя е президент за България на WIMA - интернационалната организация на дамите мотористи, и нейното премеждие има задача. Фокусът за нея постоянно е бил върху дамите, тъй като си е дала сметка, че по-различни аргументи доста от тях не се вземат решение да осъществен фантазиите си.

Затова взема решение, че със своя образец може да промени това. Заедно със съидейници Виолета провежда и мотоприключенски срещи, на които други пътешественици описват за своите пътувания, споделят опит и въодушевяват останалите.

Виолета стартира и да написа, с цел да споделя за своя път. Преди последното си пътешестване тя издава първата си книга “С милостта на Кали ” - за премеждията ѝ в Индия. Няма време да направи показване преди да тръгне, по тази причина го прави в този момент.

Голямото странствуване за Виолета стартира през 2019 година В началото не потегля сама, тъй като брачният партньор ѝ, който същинския я поддържа в това начинание, се тормози. Той кара фамилната кола зад нея, а вътре се вози едвам 3-годишната им по това време дребна щерка. След първите два месеца обаче следва първото затруднение - Виолета катастрофира с мотора в Индия и си чупи ръката и челюстта. Налага се да се върне за няколко месеца в България, с цел да се възвърне.

Веднага по-късно обаче се връща в Индия, към този момент сама, каквато е първичната концепция. И потегля още веднъж, с цел да стигне до Нова Зеландия и Австралия. По пътя, защото се постанова моторът да бъде превозен с транспортен съд сред континентите, тя съумява да убеди представителството на австралийския клон на " Харли Дейвидсън " да ѝ даде краткотрайно техен мотор.

След това стига до Южна Америка, където в Чили посреща мотора си и продължава с него. В началото на 2020 година обаче, когато е в Колумбия , стартира пандемията и тя е принудена да чака границите да бъдат отворени.

Но има и друга спънка - парите свършват и би трябвало още веднъж да се върне в България, до момента в който с мъжа ѝ съумеят да съберат задоволително, с цел да довърши тя пътешествието си - от Панама до Канада , през Съединени американски щати, и след това до Европа.

Казва, че единствено тази трета част от пътуването коства най-малко към 12 000 евро , 5000 от които са за превоза на мотора. Справя се с цената на доста ограничения - яде напълно малко, по тази причина и доста отслабва. Когато може, спи на палатка или при другари. В началото няколко души, които желаят да оказват помощ, я спонсорират с някакви суми, други с екипировка, само че като цяло финансира сама всичко.

Казва, че сходно странствуване не е удоволствието, което някои си мислят, че е, и се ядосва на мнения, че има пари, по тази причина си угажда. Убедена е, че богатите хора въобще не вършат това, тъй като в действителност то коства доста ограничения – и физически, и душевен, доста компликации. Дневно кара сред 4 и 12 часа в взаимозависимост от пътищата, изискванията, по какъв начин се усеща. Няма доста време да се разхожда и за туризъм, фамилията я чака. Затова би трябвало да си доста стимулиран, споделя тя.

„ Моята мотивация изначално беше обвързвана с децата ми – да покажа изключително на дребната ми щерка коя съм аз и какво може да се случи, когато си задоволително твърдоглав и преследваш фантазиите си. Посланието ми е, че в действителност няма невъзможни неща, можеш да постигнеш всичко, единствено би трябвало да пробваш и да не се отказваш, макар компликациите “, добавя Виолета.

И го потвърждава - на 48 година една жена може да обиколи света сама. По пътя ѝ споделят, че наподобява по-млада, а тя отговоря, че е по този начин, тъй като прави нещо, от което е щастлива.

Започва да кара късно, чак на 36 година, когато изкарва брошура за мотор. Съпругът ѝ стартира малко преди нея. Двамата харесват моторите още когато се срещат - той на 17, а тя на 18 години, само че са внимателни. Тогава обаче и вземат решение, че няма да рискуват да тестват пристрастеността си към скоростта. Правят го чак когато първата им щерка е на 7 година Тя към този момент е на 21 години и е студентка в Англия.

Три години откакто се качва на мотора, Виолета взема решение да се откаже от това, което е правила до тогава - приключила е логика на психиката и е работила като управител човешки запаси в разнообразни компании. Посвещава се на пристрастеността си към моторите, пробвайки се да прави нещо потребно за себе си и другите.

По пътя през петте континента минава през разнообразни завършения от самото начало – става известно в разгара на дъждовния сезон в тропическите страни, когато на всички места има наводнения, след това попада на най-големите горски пожари в Австралия, открадват целия ѝ багаж пет минути преди да тръгне на път в Южна Америка и остава безусловно с тениската на гърба си. После е безусловно заклещена за час и половина в навалица в Хондурас по време на митинги и ѝ се постанова да пресече рисково река в Гватемала , за което моторът несъмнено не е предопределен.

" Не ме е боязън ", споделя Виолета, която се тормози единствено за здравето си, по тази причина не е безразсъдна. Оказва се по-смела даже от доста мъже, които ѝ споделят, че в никакъв случай не биха тръгнали на такова странствуване - тъй като не знаеш какво ти следва, къде ще спиш, какво ще ти се случи и се заплащат от тази цялостна неустановеност.

„ Когато си самичък обаче, би трябвало да се оправиш, няма кой да свърши тази работа вместо теб. Няма място за суматоха, човек се научава да се оправя с незнайното всеки ден и това за мен е голям урок - нещо, което оказва помощ след това доста в ежедневния живот “, прибавя тя.

Всичко това я довежда до една доста вълнуваща за нея среща. В Милуоки, където се намира централата на " Харли Дейвидсън ", тя се среща с правнучката на единия от основателите на марката – Артър Дейвидсън – Карън Дейвидсън. Тя дава отговор за мърчжандайзинга на компанията и кани българката да я посети, когато схваща за нейната обиколка с мотора по света.

Прекарват дружно час и половина в музея на " Харли Дейвидсън " и Виолета е същински сюрпризирана, когато тъкмо тази жена, която, несъмнено, също кара мотор цялостен живот, ѝ споделя: " Ако знаеш какъв брой ти изпитвам завист за живота, за всички тези завършения ".

Двете най-вероятно ще се видят още веднъж скоро - в Будапеща, където ще бъде маркирана 120-годишнината от основаването на " Харли Дейвидсън ". През 1903 година, в Милуоки, прадядото на Карън и приятелят му Уилям Харли основават своя първи мотор в дървена колиба, след което стартират да печелят с него надпревари и го трансформират в международна емблема и до през днешния ден.

Без да знаят, че един ден, една българка от далечна България, ще обикаля света с тяхното завещание. Следващата цел на Виолета Иванова е Африка , а може би даже и Антарктида. И има вяра, че ще я реализира.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР