Тя е първата българска певица, започнала да твори в жанра

...
Тя е първата българска певица, започнала да твори в жанра
Коментари Харесай

Чукна 57: Наричат я майката на попфолка

Тя е първата българска певица, почнала да твори в жанра попфолк, заради което е считана за негов учредител и неведнъж е наричана  " Първата дама на попфолка “, " Майката на попфолка “ и  " Първата лястовица на попфолка “. Sofia24.bg ще ви опише за Тони Дачева, която е родена на 6 февруари 1967 г. в сливендкото село Блатец. Семейството й е музикално. Майка ѝ е певица, а татко ѝ - акордеонист. Тони има и брат, който се споделя Петър. Първият си запис Тони Дачева прави на седем години в студио в Сунгурларе на националната ария " Отиде Янка, отиде в тая гора зелена “. По-късно, към този момент в пети клас, става една от солистките на самоинициативен състав към читалището в родния си град и там стартира нейното развиване като певица. Без музикално обучение и професионални уроци по пеене, само с гения и умеенето си бързо да възприема всяка нова мелодия.

Следващата крачка в своето музикално развиване прави още веднъж в читалището на Сунгурларе с групата " Бакхус “, формирана от самодейни музиканти и дружно с тях, на 16- 17 години, стартира да изнася концерти по разнообразни мотиви в Сунгурларе и района.

Средното си обучение приключва в УПК по машиностроене. Един ден музикант, прочут на нейните родителите, ѝ предлага да напусне Сунгурларе и да проработи с един оркестър от Ямбол. На 25 ноември 1987 година Тони Дачева се среща с ръководителя на оркестър " Кристал “ Красимир Христов. Своеобразното " прослушване “ на бъдещата солистка е в ресторанта, където работи оркестърът. Пред гостите на заведението Тони се показва с песните " Топъл дъжд “ и " Обещай ми обич “ от репертоара на Силвия Кацарова, и " Сурова деликатност “ – от репертоара на Кичка Бодурова. С тези осъществявания впечатлява " Кристал “ и стартира работа при тях.

Кариерата ѝ стартира точно като солистка на оркестър " Кристал “. Пее с оркестъра на участия, изнасят концерти в България и чужбина. Дебютният албум на певицата е записан с неговия акомпанимент през 1991 година По-нататък записват серия албуми, два от които са дуетни – с Мустафа Чаушев и дует " Шанс “. През 1995 година Дачева и Чаушев записват един от най-големите попфолк шлагери от 90-те – " Шоколади, бонбони “, който е включен в дуетния им албум " Оркестър Кристал, Мустафа Чаушев, Тони Дачева “, музиката и аранжиментите на които са на Красимир Христов.

През 1998 година Тони приключва взаимната си работа с оркестъра. През 1997 година се среща с Найден Милков. Живеят на фамилни начала в продължение на 11 години и са дует – " Тони Дачева и Найден Милков “. Записват четири дуетни албума, пеят на участия и концерти. Разделят се през 2008 година. През 2014 година Тони Дачева осиновява щерка си Виктория.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР