Тя е описвана като един от най-добрите икономисти в света“

...
Тя е описвана като един от най-добрите икономисти в света“
Коментари Харесай

Най-добрият американски икономист е критикуван, че е приел работа в ЕС

Тя е описвана като един от „ най-хубавите икономисти в света “ в своята област с „ отлични акредитации “ като учен и досие на обществена работа, написа „ Politico “. Въпреки това назначението на Фиона Скот Мортън за основен икономист по конкуренцията на Европейската комисия /ЕК/ отприщи вълна от митинги , значително от френски политици.

Решението на Комисията да изтръгне Скот Мортън от живота ѝ като професор в университета Йейл я въвлече в спор за паспорта и предишното ѝ: тя е жител на Съединени американски щати и е първият човек отвън Европейски Съюз, който заема толкоз почитан пост в Комисията. Тя също по този начин е съветвала постоянно огромни софтуерни компании – последно е работила за Microsoft по договорката с Activision – до момента в който поема работа като консултант по следствия и контролиране против доста американски софтуерни колоси .

Скот Мортън не е елементарен икономист. Тя също е някогашен американски антитръстов регулатор и авторитетен учен, който подклажда възобновения интерес на Съединени американски щати към справяне с пазарната мощност на огромните компании , изключително Big Tech, след две десетилетия, когато Вашингтон съвсем се отхвърли от агресивното антитръстово правоприлагане . Миналата седмица пред „ Politico “ френският икономист и притежател на Нобелова премия Жан Тирол разяснява:

„ Европейската комисия и в по-широк смисъл ние, европейците, имаме огромен шанс, че сме привлекли някой от нейния диаметър. “

По думите му:

„ Скот Мортън е един от най-хубавите икономисти в света в региона на индустриалната организация, донесла е главен принос за мисленето на Съединени американски щати по отношение на софтуерното контролиране и е човек, който е мощно стимулиран за социална работа. “

И въпреки всичко френски министри и европейски законодатели приканиха Комисията да отдръпна предлагането за работа към нея, като питат няма ли европейски икономисти, подобаващи за тази служба.

Явно не е имало. Комисията получи единствено 11 кандидатури, като някои от тях даже не са покривали минималните квалификационни изисквани, издаде чиновник на Комисията, поискал да остане неизвестен, с цел да приказва свободно. Той акцентира:

„ Скот Мортън явно беше най-квалифицираната, това беше кристално ясно по време на процеса на асортимент. “

Главният икономист на Комисията по конкуренцията играе основна роля в оценката на икономическите аспекти на следствията от антитръстовите отдели , отделите за сливания и държавна помощ на Комисията . По време на тригодишния си мандат Скот Мортън също може да бъде призована да вземе решения за това по какъв начин да се приложи Законът за цифровите пазари (DMA), който ще сложи усмирителна риза върху огромни софтуерни компании, за които се счита, че заемат позиция на надзирател на цифрови услуги като търсене или приложения. Тя ще заобикаля да работи по някои случаи, в които преди е имала клиент.

„ Една от най-големите задания пред Групово дело „ Конкуренция “ е внедряването на DMA “ , показа един от ръководителите на промишлеността, който също пожела анонимност, с цел да приказва свободно. Той попита:

„ Наистина ли е рационално да се назначи някой, който в последна сметка може да се самоотведе във всички идни огромни каузи? “

Това не е първото родео на Скот Мортън. Тя беше подложена на критика през 2020 година , че преди този момент не е разкрила работата си за Apple и Amazon в два документа, в които е съавтор и  които обрисуват какви антитръстови каузи могат да бъдат подхванати против Гугъл и Фейсбук . Тя разяснява пред Bloomberg през същата година, че нито Apple, нито Amazon са ѝ платили да напише тези документи и че е работила за компании, за които е считала, че не нарушават закона .

Скот Мортън отхвърли да разяснява абсурда в Европейски Съюз или да бъде интервюиран преди или след назначението.

Всички несъгласия

Служител на Комисията акцентира:  „ Проблемът не е в спор на ползи на влизане, а в спор на ползи на излизане. За Скот Мортън даже взехме решение да действаме една крачка напред, като поискахме по-строг режим. “

И посочи:

„ всички икономисти са спорни. Това е все едно да наемете готвач с 3 звезди, само че да поискате той в никакъв случай да не готви за ваш съперник. “

Пиер Режибо, актуалният основен икономист, който Скот Мортън би трябвало да смени на 1 септември, призна пред “Politico ” предишния месец, че няма да работи още веднъж по никакви консултантски каузи, включващи Комисията. Той отговаряше на недоволства от група за акция за бистрота по отношение на евентуалните „ въртящи се порти “ на Комисията, когато чиновници напущат и отиват да работят за компании, които преди този момент са били разследвани .

Заради това, че си американец може да се окаже по-трудно да оправиш нещата, изключително откакто чиновници на Европейски Съюз ускоряват диалозите за „ икономическа сигурност “ и „ стратегическа автономност “, политики, които означават по-твърда позиция за комерсиалния достъп на страни отвън Европейски Съюз до блока.

Томазо Валети , професор в Имперския лицей в Лондон, който е бил основен икономист по конкуренцията на Комисията от 2016 до 2019 година, чака, че на Скот Мортън може да се наложи да се оправи с „ много чувствителни каузи от страна на държавната помощ, да вземем за пример полупроводници “.

„ Главният икономист е американец. Това може да се трансформира в политически въпрос “ , посочи той, като в същото време похвали „ отличните ѝ качества “.

„ Избягването на някои огромни софтуерни изследвания значи, че Комисията изгубва мисленето си и огневата ѝ мощност е понижена. “

Акредитивите на Скот Мортън не са под подозрение. Тя стартира академична кариера в университетите Харвард и Станфорд, откакто учи стопанска система в Йейл и Масачузетския софтуерен институт. Тя стартира да работи в профил като съветник за Charles River Associates през 2006 година, преди да напусне през 2011 година, с цел да стане заместник-помощник-главен прокурор по икономическите разбори на антитръстовия отдел на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати . След това тя още веднъж стартира своята консултантска работа.

По време на ролята ѝ като регулатор организацията блокира покупко-продажби – в това число обвързването на телекомите AT&T и T-Mobile, принуждавайки AT&T да заплати такса за спиране в размер на 3 милиарда $ – и стартира следствие на електронните книги на Apple за фиксиране на цените.

И въпреки всичко тя направи по-голяма кариера като учен, където дружно с неин сътрудник описаха по какъв начин софтуерните патенти могат да се употребяват за управление на пазара и написаха публикации за това по какъв начин цифровите платформи като уеб страници за резервации за пътешестване оказват напън върху цените на хотелите и по какъв начин могат корпоративните дялови участия да бъдат превръщани в конкурентни компании, което се явява проблем. Тя също по този начин е работила по план за разглеждане на опцията за нарушавания на антитръстовите правила от компании като Amazon, Apple, Фейсбук и Гугъл.

„ Тя е супер интелигентна, доста бърза и не се опасява да се изправи против колоси “ , разказва я Бил Баер, някогашен помощник-главен прокурор в антитръстовия отдел на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

„ Нейната работа издигна ролята на политиката в региона на конкуренцията и подобряването на правоприлагането “, добавя той, проправяйки пътя за настоящия напредък в антитръстовите дейности в Съединени американски щати.

Алберто Алемано, професор по право в HEC Paris, счита, че опитът на Скот Мортън в Съединени американски щати е плюс .

„ Тя е извънреден претендент за поста, само че също по този начин в и човек, кадърен да премисли тази роля посредством кръстосано обогатяване на мисленето на Съединени американски щати с европейската политика на конкуренция. “

Това е, в случай че тя оцелее в актуалната стихия. Комисията акцентира, че няма учредения тя да бъде отстранена. Служителят на Комисията признава, че не е имало диалози за нейната оставка и тя не е изразила никакво желание да го направи. И се запита:

„ Не виждам за какво би трябвало. Защото има вълнения единствено в една държава-членка? “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР