Тя е най-влиятелната жена в Европа, която преведе блока през

...
Тя е най-влиятелната жена в Европа, която преведе блока през
Коментари Харесай

Политико: Фон дер Лайен е най-влиятелната жена в Европа, а не може да задържи екипа си

Тя е най-влиятелната жена в Европа, която преведе блока през пандемия, възвърне разтърсените връзки с Америка и в този момент направлява континента през войната, подпалена от Владимир Путин.

 

Само че Урсула фон дер Лайен си има своите проблеми - тя не може да резервира единството на личния си екип. До края на мандата на Европейската комисия, която Фон дер Лайен управлява, остава съвсем една година, а от ден на ден висши фигури от изпълнителния орган на Европейски Съюз поемат в друга посока. Миналата седмица изпълнителният ѝ зам.-председател стана последният почитан еврокомисар, който разгласи желанието си да се върне вкъщи и да се включи още веднъж в националната политика - по сходство на Мария Габриел. Други, които към момента заемат своите длъжности, се оповестиха против някои от най-значимите политики на Фон дер Лайен.

Междувременно се спекулира за бъдещето на самата Фон дер Лайен и дали 64-годишната някогашна немска министърка на защитата ще се кандидатира за втори петгодишен мандат отпред на най-влиятелната институция на Европейски Съюз. Никога не е имало по-голяма потребност от устойчиво управление на Европейски Съюз На фона на несигурността и разтърсванията, свързани с кадровите промени, брюкселската машина към момента има работа за извършване, написа " Политико " в собствен разбор.

 

Европейските стопански системи са изправени пред съкрушителния напън на инфлацията, а политическите елити се борят с възходящата миграция и продължаващата война на Русия в Украйна.

 

Никога до момента не е имало по-голяма нужда от устойчиво управление за дълготрайното здраве на Европейски Съюз. След 11 месеца ще има евроизбори, на които ще бъдат определени над 700 членове на Европейския парламент от 27-те страни членки. След този избор ще бъде назначена нова изпълнителна власт и вероятно, нов ръководител, който да размени Фон дер Лайен.

 

Кой напуща Фон дер Лайен?

 

През последните няколко седмици се следи вълна от напускания, в това число измежду най-висшите чиновници на Еврокомисията. В четвъртък Франс Тимерманс, който през 2019 година не съумя да заеме поста ръководител на Комисията, само че в този момент е изпълнителен заместник-председател, разгласи, че желае да се кандидатира за министър председател на Нидерландия след рухването на държавното управление на Марк Рюте.

Маргрете Вестагер, различен от изпълнителните вицепрезиденти на Фон дер Лайен, се кандидатира за поста ръководител на Европейската капиталова банка, който се освобождава в края на годината. Това провокира леден отговор от страна на ръководителя на Европейска комисия, в което тя предизвести датския комисар да заобикаля всевъзможни спорове на ползи. Ако получи поддръжката на европейските финансови министри, Вестагер ще си тръгне през есента. Ако не го направи, това може да докара до неуместни последни месеци за нея.

Комисарят на Европейски Съюз по нововъведенията и научните проучвания Мария Габриел към този момент напусна, напомня " Политико ". Тя се върна в България, с цел да заеме поста министър на външните работи, както и вицепремиер. Други също гледат към живота отвън Брюксел. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски прекарва доста време в родната си Полша, което съгласно критиците му е в ущърб на отговорностите му в Европейски Съюз.

 

Стилът на Фон дер Лайен ли гони еврокомисарите?

 

Говорител на Европейската комисия отхвърли концепцията, че поредицата от напускания подкопава престижа на Фон дер Лайен. " Това са двама изпълнителни вицепрезиденти, които са в края на втория си мандат като комисари ", сподели той, визирайки Вестагер и Тимерманс. " Всъщност удостоверение за работата им като комисари е фактът, че в този момент те са кандидати за висши длъжности в Европейски Съюз и във вътрешната политика ". И въпреки всичко това не изяснява изцяло за какво в Европейска комисия текат такива промени. За това може би е отговорен и стилът на управление на Фон дер Лайен. По множеството индикатори тя имаше положително председателство, като усъвършенства престижа на Европейската комисия в интернационален проект, частично като разви близки работни връзки с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

" Вероятно тя е най-влиятелният началник на Комисията след Жак Делор ", споделя Дезмънд Динан, професор в Училището по обществена политика " Джордж Мейсън ". Въпреки това още през цялото време нейният жанр на ръководство подразни някои от сътрудниците ѝ. Докато тя придобиваше интернационален престиж посредством реакцията на Европейски Съюз против войната на Русия в Украйна, характерностите ѝ, които се харесаха на американците - праволинеен, централизиран метод към вземането на решения - отчуждиха личните ѝ комисари в Брюксел. Тя вземаше решения при закрити врата, единствено с дребен кръг от съветници. Комисарите постоянно се усещаха изолирани, даже когато въпросната политика засягаше директно техните ресори. " Именно тук изплува казусът, че тя не е била министър-председател преди този момент ", споделя чиновник от Брюксел, който приказва анонимно пред " Политико ".

 

" Всеки, който е управлявал държавно управление, знае, че би трябвало да привличаш хора - да се консултираш, да правиш отстъпки ". Жан-Клод Юнкер, нейният предходник, " беше занаятчия в това ", споделя служителят. " Фон дер Лайен не е такава ".

 

Друг представен чиновник се съгласява, че нейната еднопосочност се трансформира в проблем. " Тя не въплъщава колегиалността. По толкоз доста тематики комисарите откриват нещата посредством медиите. Хората имат възприятието, че тя прави свои лични неща - не че те са безусловно неприятни - само че тя не предизвиква дебатите ".

 

Изблици на неодобрение

 

Фон дер Лайен беше изключително сдържана по време на разногласията към Закона на Европейски Съюз за възобновяване на природата - основен детайл от нейната по този начин мечтана " Зелена договорка ". Изправена пред протест от страна на личната си политическа група в Европейския парламент, Европейската национална партия (ЕНП), тя резервира безмълвие, въздържайки се да се бори обществено за основния приоритет на петгодишния ѝ мандат.

Законът оцеля при гласуването, само че на косъм. Очевидното отвращение на Фон дер Лайен да се застъпи за личната си политика беше възприето като знак, че тя е по-загрижена да завоюва политическата си група, от чиято поддръжка се нуждае, в случай че се кандидатира за втори мандат, в сравнение с да извърши личната си стратегия.

 

Друг скорошен източник на неспокойствие беше нейното изказване през май на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, че граничната организация на Европейски Съюз - Фронтекс - ще работи с Обединеното кралство по въпросите на миграцията. Фон дер Лайен подписа договорката сама, оставяйки освен своите комисари, само че и държавните управления на другите страни от Европейски Съюз да търсят детайлностите, както намерят за добре.

 

Според някои наблюдаващи казусът на Фон дер Лайен е, че тя не схваща добре личните си комисари и се затруднява да образува координиран екип.

 

Членовете на Комисията " в никакъв случай не са били обединени към набор от полезности - центърът на тежестта не е бил добре избран ", споделя Алберто Алемано, професор по право на Европейски Съюз в университета " Жан Моне " в Париж. " Може би тя е управлявала тази Комисия като технократ, приближаващ от Германия, заобиколен от немски съветници ".

 

Бъдещето на Фон дер Лайен

 

В основата на безпокойството в Брюксел е мълчанието за личните проекти на Фон дер Лайен. Името ѝ необятно се спряга за втори мандат отпред на Комисията, като се има поради, че държавно управление в Берлин е решило да я поддържа за поста. Но тя е свързвана и с ролята на общоприет секретар на НАТО, която би трябвало да се освободи, когато през октомври 2024 година изтече (многократно удължаваният) мандат на Йенс Столтенберг.

Други показват, че се натрупват проблеми за този, който ще управлява Комисията през идващия мандат.

 

Огромното предизвикателство е присъединението на Украйна към блока - концепция, която Фон дер Лайен поддържа.

 

Управлението на договарянията за идващия бюджет на Европейски Съюз е друга от комплицираните задания.

 

Ако желае да се кандидатира още веднъж, актуалният ръководител на Европейска комисия най-вероятно ще би трябвало да се включи в акцията с поддръжката на Европейската национална партия. Някои от членовете на нейната група стартират да се тормозят. " Не знаем какво, по дяволите, ще се случи ", споделя един от членовете на ЕНП, на който е предоставена анонимност. " А би трябвало да знаем ".

Източник Actualno.com

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР