Тя е на 24 години. Завършва бакалавърска степен по международни

...
Тя е на 24 години. Завършва бакалавърска степен по международни
Коментари Харесай

„Политиците днес завещават на децата си война и разруха“: Младите делегати на Г-20

Тя е на 24 години. Завършва бакалавърска степен по интернационалните връзки с високо отличие от Kenyon College в Охайо. Притежава магистърска степен по проучвания на развиването от университета в Кеймбридж. Тя е Джоди Ан – канадка от китайски генезис, която сега живее в Лондон и работи като анализатор по политиката за климата към Организация на обединените нации. Тя е една от малцината делегати на младежкото Г20.
Тази година имах удоволствието да бъда един от четиримата канадски юношески делегати на G20 и по-конкретно преговарях по тематиката, обвързвана с климата и околната среда, устойчивостта и това да отавим планета, годна за живеене. През юли всички юношески делегати на Г-20 се събраха в Джакарта, Индонезия, за финалните договаряния за окончателното официално съобщение на YОUTH 20. Щастлив съм да споделя, че официалното съобщение на YОUTH 20 беше признато и постигнахме консенсус. И беше изпратено до президентството на Г-20 и другите заинтригувани групи.
Джоди Ан, анализатор по политикате за климата към Организация на обединените нации

Успяха ли младежите да накарат водачите на 20-те да чуят техните страхове за климата и бъдещето ни?

„ Мисля, че отговорът ми ще бъде, че е прекомерно рано да се реши, тъй като занапред ще забележим процесите и резултатите от срещата на върха на водачите. Но мисля, че успяхме като юношески делегати, постигайки консенсус - това е нещо, което на равнище водачи на Г-20 тази година се счита за безусловно невероятно на доста равнища. Постигнахме консенсус по отношение на признаването на сериозността на съответни проблеми и дейностите, които са нужни за оправянето с тях “, споделя Ан.
И младежите съумяха да приказват с един групов глас по отношение на обстоятелството, че доста от световните провокации през днешния ден, като изменението на климата, безработицата, цифровата промяна и включването на многообразието, са проблеми сред поколенията, върху които младежите ще бъдат най-засегнати. Така че, мисля, че го направихме сполучливо и накарахме водачите на Г-20 да ни чуят по този въпрос, дали те ще се вслушат в нас, дали ще одобряват нашите рекомендации, мисля, че ще разберем доста скоро с резултата от Среща на водачите на Г-20.
Джоди Ан, анализатор по политикате за климата към Организация на обединените нации

През последните 13 години младежите вземат участие в формалните процеси на Групата на 20 посредством Youth 20. Те показват погледа на идващото генерации за това кои в действителност са най-важните тематики през днешния ден. И дали политиците осъзнават какъв е дневния ред на идващото потомство.

Всъщност, в този момент, когато приказваме за Г-20, ние приказваме единствено за връзките сред Съединени американски щати и Китай и Русия и Украйна. Дали твърдата политика в Г-20 измества дневния ред?
Мисля, първо, че политиката за климата и политиката, обвързвана с изменението на климата, също би трябвало да се преглеждат като една от сериозните политически тематики. Защото неналичието на самопризнание за проблемите с изменението на климата е значително повода за рецесията, която виждаме през днешния ден. Знаем, че изменението на климата има голямо влияние върху финансовата непоклатимост, върху паричните политики и други въпроси като общественото тъждество, които се преглеждат като някаква твърда политика. Така че, когато приказвам за връзките сред Съединени американски щати и Китай от позиция на интернационалната климатична политика, ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Китай е неефикасно и разсейващо за постигането на прогрес по световните климатични цели.
Джоди Ан, анализатор по политикате за климата към Организация на обединените нации

Знаем, че двустранните връзки сред Съединени американски щати и Китай бяха от решаващо значение и договарянията за Парижкото съглашение и някои от резултатите от COP26 предходната година.

„ Мисля, че това, което в този момент е обезпокоително, е, че ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Китай може да се употребява от други държавни управления, без значение дали са в Г-20 или не, и тези спорове ще имат вълнообразен резултат върху забавянето на климатичните реакции като цяло “, уточни Джоди Ан.

Според нея политиците през днешния ден гледат прекомерно краткосрочно и са фокусирани единствено върху настоящия им мандат. Тя счита, че международните водачи съществено подценяват климатичните промени,без да осъзнават какво предизвикват на децата си и на бъдещите генерации като цяло.

Какво би попитала Джоди Ан международните водачи, като Джо Байдън, Си Дзипин или Путин, в случай че би получила тази опция на срещата на Г-20?

„ Мисля, че това, което бих споделил, е, че знаем, че координираният световен отговор на най-неотложните проблеми, пред които сме изправени, е най-ефективният метод за битка с тези световни провокации. За проблем като климатичните рецесии никоя обособена страна не може да се преодолее, всички би трябвало да действаме дружно и в процеса на това би трябвало да се вслушваме в гласовете на младежите, наследството от водачеството на един политик не е единствено техният резултат на настоящия мандат, само че също и положението на света, което те оставят за идващото потомство за завещание “, акцентира Джоди Ан.

За Euronews Bulgaria – Надя Ганчева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР