Тя е на 18 години, когато през 1824г. А.С. Пушкин

...
Тя е на 18 години, когато през 1824г. А.С. Пушкин
Коментари Харесай

Олга Калашникова – крепостната селянка, която Пушкин обичал

Тя е на 18 години, когато през 1824г. А.С. Пушкин идва в Псковското имение на майка си, в село Михайловское. И скоро, той вижда атрактивното момиче. Страстта обхванала и двамата, въпреки хората да се отнасяли с подигравка към нея. Единствено Арина Родионова покровителствала тази обич.

Било ли е това краткотрайно въодушевление на поета? Отговор на този въпрос доста години търсели откривателите на А.С. Пушкин. И едвам през 1928г., в книгата на П. Е. Щеголев „ Пушкин и селяните “ в главата „ Крепостната обич на поета “ се появило името на Олга Калашникова. Според създателя, поетът в действителност бил пристрастен по нея.

Това не било единствено волност, мимолетна пристрастеност на младия стопанин. Принуден да се раздели с Олга през 1826г., Пушкин се почувствал отговорен за осакатената й орис и се опитвал да способства за смяната й. Така да вземем за пример, през 1950г. професор от университета в Горки С.А. Орлов, в архива на Горковска област, разкрил дело за освобождение от робство на Олга.

На 1 юли 1826г. тя родила наследник. Заедно с татко си го записали под непознато име, тъй като това давало право на нея да възпитава детето като кръстница. За жал, бебето имало доста къс живот – единствено два месеца.

А какво било присъединяване на Пушкин в по-нататъшния живот на Олга? Като мъж на достойнството и благородството, откакто отстранил Олга от себе си, Пушкин не я оставил без помощ и поддръжка. При идването си в Болдино при започване на есента на 1830 година, той дълго останал там, тъй като имало холерата и по искане на Олга подготвил документи за освобождението й от крепостничеството. Документът бил формиран на 4 октомври 1830г., само че трябвало да бъде удостоверен от Надежда Осиповна, майката на поета. Така, след осем месеца бил показан на Окръжния съд за утвърждение и връчване. От това следва, че от юни 1831г. Олга била свободна. Била единствено на 25 години. Баща й търсел подобаващ младоженец и го намерил в лицето на  вдовец на 35-годишна възраст, който имал наследник на седем години, бил дворянин, притежател на дребен парцел в село Новинки. Сватбата им се състояла три месеца откакто Олга получила документа за освобождение от робство.

И по този начин, някогашната селянка Олга Калашникова станала дворянката Олга Михайловна Ключарева, за която татко й неотложно уведомява А.С. Пушкин. Но този брак, подписан като взаимноизгоден, не направил Олга щастлива. Скоро се убедила, че брачният партньор й е „ алкохолик и най-покварен човек “, също така той имал задължения. Още през 1834г., след дълъг правосъден развой с кредитори, Ключарев губи  имущество си и още веднъж постъпва на работа. Той даже написа на Пушкин за паричен заем от две хиляди рубли, от името на брачната половинка му.

Олга Калашникова се срещала с Пушкин две следващи есени, когато той идвал в Болдино през 1833г. и 1834г. По това време била на 27 години. Но и двамата осъзнали, че не могат да се върнат към предходните връзки. Животът сложил всичко на място. Това е доказано от последната им среща през 1834г., на същото място в Болдино. Пушкин пристигнал там, отпаднал от непрекъснати грижи за средствата за поддържане на бързо растящото семейство и придворните интриги. Олга пък скърбяла за загубата на двумесечния си наследник.

Но Пушкин не могъл изцяло да не помни Калашникова.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР