Тя е млада, чаровна и успешна. Живее екологично, обича природата,

...
Тя е млада, чаровна и успешна. Живее екологично, обича природата,
Коментари Харесай

Тя е млада и чаровна, модел за подражание и мечтан партньор. Има обаче проблем - не съществува

Тя е млада, чаровна и сполучлива. Живее екологично, обича природата, готви здравословно. Елена Димитрова е модел за подражателство и желан сътрудник. Има единствено един проблем - тя не съществува. Но хиляди българи повярваха в жена, основана напълно от изкуствен интелект, разказва Петър Георгиев за предаването " Панорама ".

" Аз помолих логаритъма първо да ми измисли нишата. Той се насочи към здравословния метод на живот - природосъобразност, екология, съвременни неща. После избра името - EcoElena. После го помолих да ми измисли проект за обява и какъв ден какво да пущам. После го помолих да ми направи самите изявления. Включих различен логаритъм, който да основава изображенията. И по този начин едно към едно аз пусках в продължение на 28 дни наличието, което логаритъмът даваше ", споделя Георги Караманев - основател на уеб страницата " Дигитални истории “.

През деня той е професионален програмист. Но с изключение на кода, Георги Караманев владее и езика. С дълготраен опит като публицист споделя за цифровия свят. Именно там оживява историята на Елена - подправен инфлуенсър, който с лекост омайва консуматори в обществените мрежи.

" Алгоритъмът сътвори такова наличие, което доближи до 85 хиляди души, и нито един не ми написа нещо, с което да заподозре, че не е по този начин. А вътре имаше предписания, имаше пътеписи. Много съответни неща, някои от които бяха, несъмнено, изцяло недостоверни. Никой не е готвил сандвича с киноа. Поне не беше. След това изпод имаше мнения, имаше рекомендации по какъв начин да подобрим рецептата. Един от всеки 10 индивида, видял наличието, го е харесал. Тоест логаритъмът още веднъж е съумял доста да се хареса. Аз, създавайки, дръзвам да кажа, качествено журналистическо наличие, разказвайки истории и канейки впечатляващи посетители, доста рядко реализирам сходна статистика в моите материали ", споделя още той.

В облика на Елена всичко е неистина. Но посланието й е правилно. Демокрацията е в рецесия. Фактите изчезват в мъглата на дезинформацията. Човечеството губи борбата с подправените вести. Може би студеният душ ще го разсъни.

" Просто не бяхме подготвени да се надигнем на полето на истината във фийда, равнопоставени с всички останали - инфлуенсъри, просто хора, целенасочени лъжци, нескопосани разказвачи на истории. И някъде там изгубихме и критерия си - освен за истината, само че и за историите, за мощните истории, за мощните персони, за престижите. Трябва да се предизвикваме, тъй като очевидно не става по различен метод. Трябва малко да се уплашим за това какво към този момент умеят технологиите. Голяма част от наличието към нас към този момент е генерирано и ние не си даваме сметка. Това носи доста опасности от грешки, от заблуди, от операции ", добавя Караманев.

Измамите ще порастват - и по мощ, и по брой. Ден преди Караманев да разкрие опита си, компанията зад ChatGPT показа нов модел изкуствен интелект. Той към този момент може да основава освен изображения, а цели видеа като тези да вземем за пример. В сезона на изборите лъжата може да размъти водите на истината повече от всеки път.

" Нищо не пречи през днешния ден, скролвайки, да чуеш един претендент да споделя на теб, че ще открие детски градини, а на другия човек, който си отвори фийда, че няма да открива детски градини. Манипулирането - това да ти се харесва някой по някакъв метод - ще става напълно, което е рисково, тъй като още повече подрива престижа в политиката. За един обособен консуматор средствата за операция могат да са тези, които да го оставят без пари, с помощта на мошеници. Само че в случай че погледнем на по световно равнище, може да се стигне до войни поради подобен вид операция, в случай че някой има полза да го прави ", на мнение е той.

Хубавата Елена към този момент разпалила една война. Ако подценим изкуствения разсъдък, идната може да бъде надалеч по-голяма.

" Той е доста забавно огледало, което се пробва да ни копира. Разбира се, от време на време доста несполучливо. Затова е доста елементарно и да му се подиграваме, да се усмихваме на грешките му. Но той отразява доста добре това, което сме ние сега. Нещата, които сме изгубили в хода на технологиите дотук и които би трябвало да си върнем ".

Вече няма по какъв начин да завъртим часовника и да се пренесем назад в аналоговите времена. Караманев има друга концепция - да се надигнем самоуверено против машината. Създава тест, който всеки може да опита. Въпросът е един - кое произведение е дело на човек и кое - на машина. Образованието е ключът към смяната.

" Да се върнем към четенето, да забавим малко ритъма, да си даваме сметка какъв брой сме елементарно манипулируеми и какъв брой сме, макар че изглеждаме съвършени, напреднали софтуерно, също сме си същите същества, които в миналото са откривали огъня ", приключва Караманев.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР