Тя е лява икономистка, синдикалистка и активистка. Говори за равенство,

...
Тя е лява икономистка, синдикалистка и активистка. Говори за равенство,
Коментари Харесай

От синдиката до кметските избори. Коя е Ваня Григорова, която иска София да е лява

Тя е лява икономистка, синдикалистка и активистка. Говори за тъждество, правдивост за служащите и повече обществени разноски. Номинацията ѝ за кмет на София внесе напрежение в Българска социалистическа партия. Коя е Ваня Григорова?

Защитничка на прогресивната данъчна промяна, съветския газ и Паметника на Съветската войска.

Противничка на градежите по Черноморието, шистовия газ и комерсиалните съглашения със Съединени американски щати.

А към този момент и кандидатка за кметската позиция в София, подкрепена от Българска социалистическа партия, „ Левицата “ и други леви партии.

Тя е Ваня Григорова - някогашна икономическа съветничка в синдиката Конфедерация на труда „ Подкрепа “, позната с левите си позиции.
 Ваня Григорова
За идните локални избори на 29 октомври Григорова влиза в конкуренцията за кмет на София и оглавява листата за общински съветници на локална лява коалиция. Преди това тя е взела участие единствено в едни избори - като самостоятелен претендент за член на Европейски парламент през 2019 година, когато получава под 10 хиляди гласа.

Сега Григорова гледа към кметското място в столицата, само че до номинацията ѝ не се стигна елементарно.
Как се появи кандидатурата на Григорова
В началото на юли Григорова беше номинирана за кмет на София от четири районни организации на Българска социалистическа партия в града. Месец по-късно Иван Таков, ръководител на БСП-София (столичната организация на партията - б.а.), заприказва за образуването на локална лява коалиция и дефинира синдикалистката като неин най-подходящ претендент за кмет на столицата.

Григорова, с цел да се кандидатира - да бъде обща номинация на левите партии, а освен на Българска социалистическа партия, както и в листата за общински съветници да има синдикалисти.

До края на август поддръжката на всички 24 столични организации на Българска социалистическа партия. Зад нея застана и коалиция „ Левицата “ , в която влизат партии на политици, напуснали Българска социалистическа партия - Мая Манолова , Костадин Паскалев, Румен Петков и други

Дни след декларираната поддръжка от БСП-София и „ Левицата “, с думите: „ Целта е първо да има посланичество на елементарните хора в институциите и в ръководството. Другата причина, заради която се съгласих да приема това предизвикателство, е фактът, че от 33 години София се ръководи от десни партии. “

В София Григорова ще се изправи против Васил Терзиев - претендент на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и „ Спаси София “, Вили Лилков , номиниран от предприемчив комитет и дребни десни обединения, Деян Николов от „ Възраждане “.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София още не е явен. Очакваше се предходната неделя партията да издигне кандидатурата на настоящия ръководител на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Това обаче.

За втори следващ път Българска социалистическа партия поддържа непартиен претендент от предприемчив комитет в столицата. На локалните избори през 2019 година социалистите застанаха, която загуби с минимална разлика балотажа против Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.
Разногласията в Българска социалистическа партия
През последните месеци кандидатурата на Григорова не беше изцяло сигурна. Тя не е партийна членка, а също така я поддържат изявени съперници на лидерката на социалистите Корнелия Нинова .

Столичната организация на Българска социалистическа партия, която задвижи кандидатурата на Григорова, е главен конкурент на Нинова. Няколко от нейните членове бяха изключени от Българска социалистическа партия по време на през февруари.

БСП-София не изчака утвърждението на партийното управление преди да. Това провокира рецензии от страна на депутата от Българска социалистическа партия Георги Свиленски , който е непосредствен до Нинова.

Противници на Нинова са и отделилите се от Българска социалистическа партия политици в „ Левицата “, които поддържат Григорова за кмет на София.

Разногласия в редиците на социалистите имаше и по други въпроси, свързани с локалните избори - най-много по подредбата на листата за общински съветници и мястото на представители на гражданската квота в тях.

В последна сметка обаче не се стигна до сериозен спор. В телевизионни изявленията Григорова сподели, че още в края на юли е провела диалог с Нинова за кметската си номинация и председателката на Българска социалистическа партия е изразила „ позитивно отношение “ към нея.

Миналия петък за кандидатурата на Григорова, а в събота всички оферти на БСП-София от Националния съвет на партията. В неделя публично се образува от 16 партии „ Българска социалистическа партия за България “, която застана зад номинацията на Григорова.
Икономистка, синдикалистка, активистка
Според на Ваня Григорова тя е приключила Университета за национално и международно стопанство (УНСС ), където сега е докторантка.
 Ваня Григорова показва книгата си „ Пътеводител за отбрана на работното място “ по време на събитие на КТ „ Подкрепа “ в Бургас. 3 ноември 2022 година
По обучение е икономистка. Работила е във верига за бързо хранене, телеком, организация за онлайн изследвания и неправителствена организация.

Най-разпознаваема става в ролята си на стопански консултант на президента на КТ „ Подкрепа “. Григорова заема тази позиция от 2015 година, а предходната сряда разгласи, че към този момент не е част от синдиката.

Освен това Григорова е председателка на лявото гражданско съдружие „ Солидарна България “ ,, както и национална координаторка за България на Европейската гражданска самодейност против трансатлантическите търговски съглашения (партньорствата на Европейски Съюз със Съединени американски щати и Канада - б.а.).

Григорова стои и зад самодейността „ Да спрем машината за неравноправие “ , която през 2017 година събира поддръжка за въвеждане на необлагаем най-малко и понижени ставки на Данък добавена стойност за избрани артикули.
Какви са политическите ѝ позиции
Григорова е известна с ярките си леви и проруски позиции. Откакто се изявява като политическа активистка, тя се пробва да бъде припозната като „ представител на работещите хора “.

Кандидатката за кмет на София упорства за увеличение на минималната работна заплата, прогресивна данъчна промяна и анулация на плоския налог върху приходите, обществено подкрепяне за хората в неравностойно състояние.

През годините Григорова взе участие в митинги против добива на шистов газ, строителството в Пирин и на Черноморието, както и против генно-модифицираните организми (ГМО) в земеделието.

Григорова е в изборите за Европейски парламент през 2019 година Тя е издигната от предприемчив комитет, а мотото на акцията ѝ е „ Хората преди облагите “. На евроизборите Григорова печели 9 320 гласа (0.48% от вота в България).

От началото на съветската инвазия в Украйна през 2022 година Григорова неведнъж пази от съветската „ Газпром “ за България. Руската компания спря едностранно доставките след началото на войната на Москва в Украйна.

През август тази година кандидатката на Българска социалистическа партия се открои и като една от в София.
Какво възнамерява за София
Тези позиции на Григорова са отразени и в проектите ѝ за ръководството на столицата. Според нейния „ Манифест за един либерален град “, Григорова ще упорства за повече средства за опазване на здравето, обучение и обществени услуги в бюджета на София.

Повече детски градини, възкръсване на кварталите в периферията на града и завършек на разделянето на учебните заведения на „ елитни “ и „ неелитни “ са още от целите на Григорова. Според нея комуналните услуги би трябвало да се ръководят от общински сдружения, а не от частни компании.
 „ Манифест за един либерален град “, който Ваня Григорова показа, когато одобри номинацията си за кмет на София. 25 август 2023 година
Още преди да получи формалната си номинация за кмет на София, Григорова провокира реакции в обществените мрежи с две свои изявления. В телевизионно изявление тя сподели, че „ София би трябвало да бъде гостоприемна за софиянци “, а не за чужденци.

В друго свое изявление в отбрана на Паметника на Съветската войска Григорова означи, че е по-добре вместо за неговото унищожаване, да се приказва за ремонт на високите здания, „ които блокират въздушните коридори към София “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР