Тя е категорична, че санкциите срещу Русия вредят на ЕвропаОт

...
Тя е категорична, че санкциите срещу Русия вредят на ЕвропаОт
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Нашите приоритети са стабилна икономика, социална и сигурна държава

Тя е безапелационна, че глобите против Русия вредят на Европа
„ От по-различна позиция влизаме в тези избори, тъй като последните 10-12 години влизахме в ролята на съпротива, която подлага на критика ГЕРБ и предлага опция. Сега влизаме от позицията на партия, която е управлявала, свършила е добра работа и е изпълнила огромна част от обещанията, които е дала. Вече хората могат да ни правят оценка по действителни резултати, а не по обещания. По действителни резултати най-много в стопанската система и в обществената политика. Много мощна обществена стратегия разви държавното управление в поддръжка на млади фамилии, служащи пенсионери. Безплатни детски градини, увеличени пенсии, поддръжка на младите фамилии, посредством понижени налози и нарастване на майчинството за втората година. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия и лидер на левицата в 25 МИР София и 1 МИР Благоевград Корнелия Нинова в „ Офанзива “ по Nova News.

По думите на Нинова прави усещане, че всички от обединението се хвалят с постигнатото от Българска социалистическа партия. „ Социалната политика беше наш бранш и с помощта на Българска социалистическа партия се случи това. Фактът, че всички сътрудници се хвалят с тези достижения значи, че сме си свършили добре работата “, заключи водачът на социалистите за постигнатото в обществената сфера.

„ Безплатните медикаменти за деца до 14-годишна възраст ще костват на бюджета 130 милиона, а безплатните учебници за деца до 12. клас – 50 милиона. Общо общественият ни пакет в тази тенденция е 180 млн. лв.. Източникът е единствено един – стопански напредък и стабилизация на стопанската система. Ние оставихме стопанска система, която беше оценена от Европейската статистическа организация преди всичко по промишлено произвеждане и четвърто място по Брутният вътрешен продукт. Притеснително е, че единствено месец по-късно от Национален статистически институт регистрират спад в бизнес климата с 3.9%. Това утежняване ни тормози.  Дължи се на  политическа неустойчивост, промяна на държавни управления. За стопанската система едно от най-важните неща е предвидимост и предсказуемост, с цел да могат компаниите да възнамеряват своите разноски. Този безпорядък, в който не знаят на следващия ден какво ще се случи, е най-лошият вид за стопанската система “, уточни тя.

Нинова е безапелационна, че Българска социалистическа партия не предлага нарастване на налозите и дефинира сходно държание като политическо безумство. „ Казваме да не се покачват налози, само че да кажа, че към този момент намалихме налога за работещите млади фамилии с 600 лева за едно дете и 1200 за две. В нашата стратегия за ръководство предвиждаме необлагаем най-малко, който да е прага на беднотия. За 2023 година съгласно нас минималната работна заплата би трябвало да бъде 850 лв.. Това е 50% от междинната работна заплата, тя би трябвало да пораства всяка година. Но в този момент даваме доста незабавните ограничения, с които да преодолеем рецесията. Отдавна, в това число и в този момент, работим за преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен приход. Бяхме го заложили от 1 октомври да се случи, както и нарастване на вдовишката надбавка на 30%. Дано служебният кабинет да не промени това “, добави ръководителят на Българска социалистическа партия за част от ограниченията и предложенията на партията.

„ Смисълът от налагането на таван на цената на газа за бизнеса и потребителите е да помогнем на компаниите да преодолеят рецесията с цените, да спасим семействата от тежките зимни месеци. Това към този момент е една добра европейска процедура. В Испания, където ръководи лява партия, към този момент има таван на цената, също и в Португалия. Ние считаме, че без лява партия в бъдещото ръководство, хората по-трудно ще минат през рецесиите. Това е наша изпитана политика. В постоянното държавно управление през февруари тази година ние замразихме цените на тока за семействата, отново по гледище на Българска социалистическа партия. Тогава бяхме доста подложени на критика, само че е реалност, че преведохме семействата през сложния интервал “, съобщи водачът на социалистите за предложенията, свързани с таван на цените.

Нинова се разгласи против добиването на шистов газ. По думите ѝ, Добруджа е житницата на България и от Българска социалистическа партия са изрично срещу това. „ Ако би трябвало да се създават лични наши находища, а то би трябвало – има такива благоприятни условия в Черно море. Иначе сме за диалози с всички вероятни снабдители за най-евтина и най-сигурна доставка. По отношение на „ Газпром “ – би трябвало да се възстановят диалозите  и посредством политически диалози. И, по опция, да се възстановят доставките по в този момент настоящия контракт.

Санкциите против Русия вредят на Европа, а не на Русия. Само преди няколко дни „ Guardian “ написа, че „ Газпром “ бележи рекордна облага от 41.5 милиарда $, от които 10 милиарда превежда на Кремъл. Санкционираната страна не търпи вреди, Русия ще откри излаз. Увеличава се износа на нефт към Китай и Индия, която сред февруари и април закупи количества, които се равняват на закупеното от тях за цялата 21-ва година “, добави тя и акцентира, че глобите вредят повече на самите нас, а пътя за тяхното превъзмогване е посредством разговор и нормализиране на връзките.

Председателят на Българската социалистическа партия даде образец с външния министър на Австрия, който е декларирал, че би трябвало да се мисли за поетапно унищожаване на глобите и изрази вяра, че българските политици ще проумеят, че това е правилния път.

„ Ще желаяме удължение на дерогацията за вноса на съветски нефт. Ние сме поредни и ясни. Водим се от интереса на българската страна и народ.  Ние сме за спокойно решение на  конфликта “, безапелационна бе тя.

„ По отношение на бизнеса, стопанската система и фирмите- би трябвало да продължи компенсацията за тока, която ние предоставихме на българската стопанска система и стигнахме до 250 лева на мегаватчас. Малко е стеснителен фактът, че тази поддръжка изтича в края на септември, а към момента няма решение на служебния кабинет дали тя ще продължи. От през вчерашния ден ми се обаждат работодатели, компании и питат знаем ли какво ще стане. Ние сме безапелационни, че тази поддръжка би трябвало да продължи. Пари има, заложили сме ги в бюджета до края на годината. Служебният кабинет би трябвало с разпореждане на Министерски съвет да ги разпореди. Ние сме за таван на цените и заледяване на цени на газ, парно и вода, и вдишване на разликата от страната. Това ще помогне на стопанската система и фамилиите през тези тежки месеци “, изясни тя за ограниченията за отплата за цената на тока и отговорността на служебното държавно управление.

Относно нападките  на служебното държавно управление, Нинова съобщи: „ Цялата тази акция, която се развива в Министерство на стопанската система и промишлеността към този момент си проличава, че е див реваншизъм.  Скалъпена е с бели конци, тъй като всички димки и балони, които пуснаха към този момент започнаха да се пукат. Самите те си ги опровергават. Последното беше това за „ Кинтекс “. Влезе ДАНС, ревизираха се нещата и се оказа, че контракта е от 2015 година. От тогава до 2021 година, до момента в който аз не станах министър се вършат преводи по този контракт в офшорка в Дубай. По времето, когато аз съм министър, е единственият интервал, в който няма преводи. И незабавно след мен стартират още веднъж преводите при служебния кабинет и заменени към този момент управления. Чиста компроматна война и опит да се вкара Българска социалистическа партия и аз персонално в пояснителен режим по време на акцията, да се злепостави Българска социалистическа партия и аз персонално. Собственият му длъжностен министър на стопанската система на президента Радев и на Михайлов го опроверга оня ден. Препоръчвам  да се гледа изявлението при госпожа Цънцарова. То е паметно. Там  питат министъра на стопанската система: „ По времето на госпожа Нинова изнасяно ли е оръжие за Украйна? “ и той споделя: „ Не “. Питат го: „ По времето на Нинова правени ли са преводи на офшорки в Дубай? “, той споделя: „ Не “. Питат го: „ А вие правили ли сте като нов министър? “, той споделя: „ Да “.

Корнелия Нинова изрази терзание от дейностите на икономическото министерство. „ Твърдя, че на пазара сега с изключение на, че има справедливи условия за повишение на цените – има и далавера. По наше време КЗП направи 15 хиляди инспекции за цени на олио, захар, бензин, божествен газ. За четири дни приехме закон, с който забранихме райския газ. В момента никой пръста си не мръдва по тези потребителски тематики, а всеки жител е консуматор и всяко семейство е наранено от тези въпроси. Занимават се с компроматната война, икономическите им индикатори се влошават- никаква грижа за потребителите. В момента спекулантите отново се развихриха. Райският газ още веднъж потегли на всички места да трови децата ни. Икономиката изоставиха и не си правят действителната работа, за която са там “, посочи водачът на Българската социалистическа  партия.

„ Нашият политически конкурент е ГЕРБ. Но имаме доста по-голям политически конкурент. Това е една незаинтересованост, която виждам при обиколките в страната, нежеланието на хората  да гласоподават и отчаянието, че нещо може да се промени. Според мен за един общественик това би трябвало да му е огромният политически зложелател. Трябва да имаме сила и да вдигнем хората, да им разбираем, че силата е в тях. Да им разбираем, че би трябвало да гласоподават и да имат религия, че нещата могат да се трансформират. На всеки проблем има решение. Победа за България и българския народ би било да има постоянно държавно управление, което да продължи да работи за обществена, сигурна, и правова страна. Загуба би било, в случай че не се сформира постоянен кабинет. Ако влезем още веднъж в политическа въртележка на избори, това би било загуба за България и за хората ни “, сподели тя за идните тествания.

В умозаключение Корнелия Нинова бе безапелационна, че след изборите би трябвало да има държавно управление, което да се  обедини към общи цели и стратегия. „ За нас това е постоянна стопанска система, обществена и сигурна страна, продължение на борбата със задкулисието и с модела на ръководство на ГЕРБ, както и гарантиране на хората за умерено превъзмогване на сложните рецесии. За обществена и сигурна България сме с номер 28 “, приключи тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР