Тя е жена на бивш съдия и майка на правозащитник.

...
Тя е жена на бивш съдия и майка на правозащитник.
Коментари Харесай

Къде е Зарема? Как една жена беше отвлечена за отмъщение на мъжете в семейството

Тя е жена на някогашен арбитър и майка на правозащитник. Казва се Зарема Мусаева, живее в съветския град Нижни Новгород.

Преди дни въоръжени мъже звънят на вратата, показват се за служители на реда и в началото са миролюбиви - изясняват, че дамата би трябвало да пристигна с тях, тъй като има призовка да се яви като очевидец по наказателно дело. Но минути по-късно те към този момент нахълтват в жилището, хващат Зарема и я влачат към стълбището. Раздават юмруци на околните, които се пробват да ги спрат. Повече никой не вижда и не чува Зарема.

Няколко дни тя е в неопределеност, само че във вторник се появява публично известие, че в действителност е в ареста и че ще остане там 15 дни, тъй като е наказана "за нахлуване над служител на реда ".

Само че този арест не се намира в Нижни Новгород, а в столицата на Чечня - Грозни. Разстоянието от единия град до другия е 1800 км.

Близките и юристите настояват, че става дума за политическо възмездие на чеченския режим към мъжете в фамилията. Мъжът на Зарема е от тези съдии във Върховния съд на републиката, които през 2015 са изгонени по време на огромна чистка в правосъдната система. А синът й е Абубакар Янгулбаев, правозащитник, който управляващите в Чечня упрекват в поддържане на сериозен към тях канал в Телеграм.

Малко след изгубването на Зарема Мусаева стана ясно, че някогашният арбитър, синът - правозащитник и сестра му са напуснали Русия. Заминали са ненадейно, откакто са открили, че "арестът " на Зарема не е единственото трагично събитие в фамилията. 15 души всред роднините като че ли внезапно са изчезнали - няма ги в обществените мрежи, не са си у дома, не подвигат телефона.

Това ненадейно тръгване е постоянно събитие в Русия, откакто управляващите ожесточиха натиска над критици на Кремъл. Но за всички, свързани някак с Чечня, насилствената емиграция е феномен, следен от десетилетия.

В съответния случай някогашният арбитър Сайди Янгулбаев е взел самолета незабавно откакто чеченският водач Рамзан Кадиров разгласява със закани към цялото семейство: "Това семейство ще си откри място или в пандиза, или подземен ".

В момента няма сигурни данни за това къде е Зарема Мусаева. Единствената диря е формалното известие за нейния 15-дневен арест, само че жителите на Чечня знаят от опит, че на такива вести не трябва да се има вяра, до момента в който не се ревизират онлайн. До Зарема не позволяват юристи, нито правозащитници. Тя самата има диабет, а е изведена от у дома без медикаментите си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР