Тя е известна с неповторимия си глас. Музиката ѝ комбинира

...
Тя е известна с неповторимия си глас. Музиката ѝ комбинира
Коментари Харесай

Мистерията в музиката. Шаде, която винаги държи хората в очакване

Тя е известна с неповторимия си глас. Музиката ѝ комбинира соул, фънк, джаз и афро-кубински ритми. Често бяга от прожекторите, само че това не пречи на триумфа ѝ. Тя е Шаде и е Човек на деня на Свободна Европа.

Музиката навлиза в живота ѝ късно, а тя самата навлиза в света на музиката даже още по-късно. Това обаче не ѝ пречи да стане една от най-популярните английски певици. Тя е Шаде и четвъртък става на 65 години.

Шаде е родена на 16 януари 1959 година в Нигерия. Истинското ѝ име е Хелън Фолашаде Аду, само че никой в никакъв случай не я е наричал с първото ѝ име. Още от дребна родителите ѝ споделят Шаде, в резюме от Фолашаде. По-ксъно това става и музикалният ѝ псевдоним.

Баща ѝ е нигерийски професор по стопанска система, а майка ѝ - британска здравна сестра. Двамата се срещат в Лондон, а по-късно се местят в Нигерия. Само четири години по-късно обаче те се развеждат, а Шаде се мести във Англия дружно с майка си.

Като дребна тя е захласната от книгите. Казва, че майка ѝ в никакъв случай не е била почитателка на музиката, поради което е " лишена " от нея, до момента в който пораства.

" Когато станах на към 13 години, започнах да чувам пиратски станции и това в действителност промени живота ми, тъй като поп станциите не ми бяха толкоз забавни ", споделя тя в изявление, оповестено в.

Открива джаза няколко години по-късно. Но твърди, че музиката, която групата ѝ, не е джаз. Не отхвърля обаче въздействието му.

" Просто се опитваш да запишеш нещо, което да ти харесва и което би си купил. Не споделям умишлено, че желая тази ария да звучи като онази, само че това се случва ", споделя Шаде.

На 17-годишна възраст стартира тригодишна стратегия по мода и дизайн в Колежа за изкуство " Сейнт Мартин " в Лондон . След като се дипломира, за малко работи като модел и дизайнер на мъжки дрехи.

Шаде навлиза в света на музиката за първи път, когато е на 21 години. Тогава тя се съгласява за малко да замести вокалистката на фънк групата Arriva , която е образувана от нейни другари. След това минава през друга фънк група - Pride , преди да се откъсне от нея дружно с част от сътрудниците си и да основе едноименната си група - Шаде .

Още с първия си албум " Diamond Life " през 1984 година баадата има огромен триумф. Част от него са песните " Your Love Is King " и " Smooth Operator ". Този албум носи на групата " Грами " за най-хубав нов реализатор.

" Когато влезеш в студиото, би трябвало да бъдеш в действителност самоуверен и да не мислиш за крайния резултат, а просто да мислиш в сегашния миг и да правиш това, което смяташ за вярно. Да го чувстваш, а не да мислиш за него ", споделя тя, представена от филмовия уебсайт IMDB.

Вторият албум " Promise " , публикуван година по-късно, се радва на сходна известност и е последван от международно турне. Той включва шлагера " The Sweetest Taboo " , който се задържа в американските поп ранглисти в продължение на шест месеца.

През 1988 година Шаде потегля на второ международно турне, което съответствува с издаването на третия им албум - " Stronger than Pride " .

Три години по-късно Шаде издава идващия си албум - " Love Deluxe " , който включва сингъла " No Ordinary Love " , спечелил Грами. След последвалото международно турне Шаде се отдръпва от прожекторите. Те в никакъв случай не са били самоцел за нея. Самата тя рядко дава изявленията.

" Магията и мистерията са в самата музика. Ако знаете прекалено много за някого, това може да отклони вниманието ви от това, което той в действителност прави. Тогава хората се трансформират в звезди, а не в създатели, и е елементарно да преминете тази граница и да се оставите на течението ", споделя тя.
 Шаде на собствен концерт през 2001 година
Групата се събира 10 години по-късно, с цел да сътвори албума " Lovers Rock " , който също печели " Грами " за най-хубав поп вокален албум. Следва ново международно турне и ново 10-годишно спиране. През 2010 година се появява шестият албум на групата - " Soldier of Love " .

След следващата пауза през 2018 година Шаде основава песента " Flower of the Universe " за саундтрака на кино лентата " Гънка във времето ". Същата година се появява и към този момент последната ария на групата - " The big unknown " , за престъпната драма " Вдовици ".

" Тя е красива, специфична, загадъчна, има характерен глас и външен тип. И също така, за разлика от мен, знае по какъв начин да сътвори очакване и да не прекалява, тъй че хората да са доста разчувствани, когато тя се завърне ", споделя американският артист Джон Леджънд в изявление за Forbes.

През 2022 година в холивудските среди стартират да се популяризират клюки, че Шаде готви нов албум. Засега обаче няма публична информация дали това е правилно. Едно обаче е ясно - 10-те години от издаването на последния албум на групата към този момент са отминали.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР