Тя е едно от най-известните имена зад кадър в телевизионната

...
Тя е едно от най-известните имена зад кадър в телевизионната
Коментари Харесай

Люба Ризова, за която истината е важна като това да пие вода

Тя е едно от най-известните имена зад кадър в телевизионната публицистика. Колегите ѝ знаят, че постоянно отстоява професионализма и е подготвена да напусне работата си в името на истината. Тя е Люба Ризова, която навършва 60 години и е Човек на деня на Свободна Европа. 

Завършила факултета по публицистика в СУ " Свети Климент Охридски ", Люба Ризова стартира кариерата си в Българското национално радио като кореспондент. Дълги години работи в Нова телевизия, където стига до шеф на „ Новини ".

През 2000 година печели конкурс и основава новините на първата частна национално телевизия – bTV, която напуща, като шеф на „ Новини и настоящи излъчвания “ до 2014 година поради противоречие с политиката на управлението. От 2015 година работи като медиен съветник, а в този момент е продуцент на предаването „ Въпросите “ по ТВ1.

Преминала е няколко специализации по телевизионна публицистика в Съединени американски щати, създател е и на няколко документални кино лентата.

„ Истината е доста значима за живота. Тя е също толкоз значима, колкото това да ядем и да пием вода, да спим. И е също толкоз значима, тъй като ти дава верния път ”, сподели Люба Ризова.

Тя добави, че през последните години медийната среда не е „ най-хубавата версия на себе си “. Според нея аргументите за това са дезинформацията, съществуването на операции и океан от информация, която не всеки път е вярна. По думите ѝ това води до комплициране на хората, до момента в който в това време в средите се опошлява израза, че са нужни всички гледни точки. За това за нея е значимо да останат постоянни медии, „ постоянни източници на информация “, в които се е запазил професионализмът.

" Тоест, някой си е направил труд чисто професионално да ревизира обстоятелствата. Защото другата позиция не е просто една неистина. Лъжата не е друга позиция “, сподели Ризова.

Журналистката напомни остаряло предписание, че една информация би трябвало да се удостовери от два самостоятелни един от различен източника.

“Имам възприятие, че това се отнася, надали не, за преди 100 години. Толкова доста са се трансформирали сега нещата “, сподели тя.

Според нея освен публицистите, само че и всички останали хора би трябвало да се учат на сериозно мислене още от детската градина.

Ризова въпреки всичко счита, че не всичко е изгубено и има оптимизъм: „ Слава богу, има доста курсове, доста се приказва, преподава се доста по тази тематика “.

По думите ѝ да си публицист значи да се впечатляваш от нещо, което не прави усещане на останалите и да можеш да откриеш процесите в едно общество.

През май Ризова заяви, че дружно с сътрудници стартира самодейност за изграждане на чешма в памет на журналиста Милен Цветков . Средствата за това са към този момент събрани.

Идеята за чешмата е на Георги Тошев , който е другар на Милен.

" Има доста символика в това да имаш чешма - това е остаряла традиция, тъй че мисля, че беше добра концепция и че Милен си заслужава една такава символика с силата на водата “, сподели тя.

Ризова добави, че се надява чешмата да може да бъде подготвена и открита на 31 юли, когато е рожденият ден на Цветков. Има концепция улицата, на която се намира малкия екран, в която той работеше последно, да носи неговото име.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР