Тя е една от най-младите и най-активните феминистки в Холандия.

...
Тя е една от най-младите и най-активните феминистки в Холандия.
Коментари Харесай

Хаджар Бенмилулд за силата на слабия пол

Тя е една от най-младите и най-активните феминистки в Холандия. Само на 28 години Хаджар Бенмилулд има зад тила си над десетилетие журналистически опит. Преди няколко години основава онлайн платформа, ориентирана към ползите на младите и умни дами. Място, където правата на им няма да бъдат потъпквани.

Каузата за някои дами е да имат семейство. За други – да градят кариера. За Хаджар идеята е да не зависи от заплатата на мъжа до нея, а от своята. Да получава наедно с мъжете право да работи това, което желае. Да избере на кого да отдаде тялото си.

„ Родена съм в Амстердам, живях в Париж, след това в Холивуд, т.е. видях шоубизнеса на много нежна възраст, по-късно се върнах в едно доста малко градче в Нидерландия. Видяла съм извънредно религиозни принуждение. Видяла съм изключителна порнография – всичко това, когато бях много дребна. В моята страна имаш късмет 1 към 3 да бъдеш изнасилена. Сериозно. Но не става въпрос единствено за полово принуждение. Огромният проблем е, че огромна част от изнасилвачите са близки на жертвата .

Не са емигранти или бездомници. Това е същински проблем на обществото. За страдание аз съм тази 1 от 3 дами, които са претърпяли обезчестяване. Имам пострадване на гръбнака оттогава – то в никакъв случай няма да се оправи. Имах избор – да чувствам болката в гърба и да бъда жертва. Или да се разсънвам всеки ден и да виждам себе си като част от доста огромна група, която има съшия проблем. Това ми даде право на глас”, споделя Хаджар Бенмилулд.



Изнасилена е преди 5 години
, когато е единствено на 23.
„ Беше човек, който познавах, несъмнено. Комедиант. Тогава аз също се занимавах със стендъп комедия. След шоуто той пожела да ме целуне. Аз споделих „ Не”. Той ме подвигна и ме хвърли през една ограда и ме изнасили. Изнасилвачът, за който приказвам, е посетител в телевизионни излъчвания по 3 пъти на седмица. Аз би трябвало да пребивавам и работя в среда, в която неговият глас постоянно ще бъде взиман по-сериозно от моя”, споделя младата жена.

Хаджар не се помирява. Цялата ѝ мощ, упоритост и фантазии са в името на това да промени мнението на обществото за това какво тъкмо значи феминизмът.

Феминизъм не значи да мразиш мъжете , не значи да бъдеш мъж, не значи, че дамите би трябвало да бъдат защитавани. Жените не са слаби! Ние имаме доста гении и хрумвания, ние носим смисъл в обществото. Не може да живеем в общество, ръководено единствено от мъже. Ще ви кажа единствено няколко цифри от моята татковина, Холандия, 53% от дамите могат да си заплащат сметките. Значи другата половина от дамите в страната би трябвало да разчитат на мъжете или на държавното управление, с цел да живеят.

Знаете ли по какъв начин стояха нещата преди 10 години? 49%. Мръднали сме с 4 % за тези години. Движим се прекомерно постепенно. Как можем да бъдем свободни и да вършим своите избори в случай че нямаме даже опция да плащаме сметките си? Не съм сигурна, че мъжете мислят " О, ние сме освен това от дамите ". Това е положение на мозъка, в което мъжете си споделят " О, всичко е наред. Прави каквото искаш. Бъди уверена! Ще успееш!”, споделя още Хаджар.

Посланието на една 28-годишна жена към света е единствено едно – можеш да постигнеш задачите си. Сама!

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР