Тя е един от най-големите производители на модерно оръжие в

...
Тя е един от най-големите производители на модерно оръжие в
Коментари Харесай

Модерно оръжие и стратегическо положение. Какво дава Швеция на НАТО

Тя е един от най-големите производители на съвременно оръжие в света и петата по величина страна в Европа. Политиката ѝ на неутралитет е на два века. Сега знамето ѝ се развява пред централата а НАТО в Брюксел. Швеция към този момент е 32-рата страна членка на НАТО. Какво значи това за Алианса?

Синьо-жълтото знаме на Швеция ще бъде издигнато пред пред основната квартира на НАТО в Брюксел в понеделник и ще остане там, дружно с националните знамена на още 31 страни. Церемонията ще означи членка към Северноатлантическия алианс.

Новината за идва на фона на продължаващата към този момент трета година война на Русия против Украйна . Един от претекстовете на президента на Русия Владимир Путин за нашествието беше, че на Алианса. През 2023 г . към НАТО се причисли Финландия , а в този момент и Швеция.

НАТО трябваше да изчака близо 18 месеца, с цел да може Турция и Унгария да се съгласят Швеция да стане съдружник. С какво присъединението на страната към отрбанителния съюз ще способства за груповата сигурност? Отговорите са в идващите редове.
Липсващото парче от пъзела
Шведската войска, въпреки и дребна, е оборудвана с съвременно оръжие. Страната е водач в софтуерните военни разработки и един от най-големите оръжейни производители в света.

" Швеция разполага с извънредно боеспособни сили, усъвършенствани военни качества и дълготраен опит в работата си един до друг със съдружниците от НАТО ", написа в петък в туитър си министърът на защитата на Англия Грант Шапс .

Дипломат от НАТО назова, че участието на Швеция " изчезналото парче от пъзела ", което добавя архитектурата за сигурност на Алианса в скандинавския, арктическия и балтийския район.

За да се разбере това, е задоволително да се огледа картата. Швеция е петата по величина страна в Европа - по-голяма от Германия - простира се на 1600 км от север на юг и има два пъти по-дълга брегова линия.
Ролята на Швеция в Алианса
Първо , тя ще бъде свързващ център на Северна Европа , свързвайки Швеция с Дания, Финландия, Исландия и Норвегия в еднакъв боен съюз за първи път в актуалната история. Те в огромна голяма степен имат военна интеграция, защото през 2009 година сътвориха самодейността за Северното отбранително съдействие (Nordefco).
Швеция ще ускори защитата на трите балтийски страни членки на НАТО Естония, Латвия и Литва
Второ, Швеция ще ускори защитата на трите балтийски страни членки на НАТО Естония, Латвия и Литва . Това ще стане с даване на бърза морска и въздушна поддръжка и увеличение на броя на военнослужещите в бригадата на НАТО в Латвия от 2025 година

Досега отбранителната идея на балтийските страни, наречени " сили на триъгълника ", представляваше тактика за закъснение на врага, а по-късно контраатакуване и отвоюване на изгубена територия. С шведската поддръжка фокусът ще бъде върху това да не се отстъпва и сантиметър територия.
" Езеро на НАТО "
Чисто географски Балтийско море ще се трансформира в " езеро на НАТО ", в което страни членки на НАТО обкръжават съветския ексклав Калининград и управляват северния и южния бряг на Финския залив , който води до втория съветски град Санкт Петербург .

Готланд , най-големият остров в Балтийско море, ще придобие основно значение. Той е единствено на 300 км от Калининград. Основното военно пристанище на острова ще бъде разширено, а закрито военно отделение ще бъде върнато към живот.

Освен това Швеция ще модернизира железопътната си мрежа, с цел да може да транспортира по-големи военни товари. Вторият шведски град и най-голямо пристанище - Гьотеборг , на западния бряг на страната, също ще усили военния си потенциал.
Подобряване на въоръжението
Швеция е един от най-големите експортьори на оръжие в света, изключително за Съединени американски щати. Известна със своите управляеми оръжия, пехотни противотанкови оръжия и бронирани транспортни средства.

Швеция ще повдигне общото равнище на въоръжението в НАТО със своето. Разполага с съвременни подводници и изтребители. Подводниците могат да управляват огромни елементи от Балтийско море.

Шведските Военновъздушни сили имат над 70 изтребителя JAS 39 Gripen , създадени от шведската компания SAAB . Присъединяването на Швеция към НАТО ще докара до увеличение на целия скандинавски флот от изтребители до над 250 .

Стокхолм обмисля да изпрати някои от тях в Украйна, защото се чакат доставки на осъвременена версия. Държавата може да се трансформира в доста деен участник в защитата на въздушното пространство на НАТО, освен над Балтийско море.

Швеция има обаче и някои явни недостатъци. Числеността на шведските войски е относително дребна - 38 000 души, а увеличението ѝ може да се окаже скъпо. Страната също по този начин не разполага с по-големи морски бойни кораби, като разчита повече на по-малки корвети, които имат по-слаби благоприятни условия за въздушна отбрана.
Неудобният неутралитет
Швеция резервира неутралитет през Първата и Втората международни война, както и по време на Студената война. Инвазията на Русия в Украйна промени тази политика, а присъединението към военния съюз има утвърждението на над 60% от популацията.

Въпреки неутралитета си до момента, Швеция има опит и взаимна активност с Алианса. От 1994 година е част от програмата на НАТО " Партньорство за мир ". Участваше с войски под командването на НАТО в Афганистан и Босна и Херцеговина, а през 2011 година се включи в “коалицията на искащите ” в интервенцията в Либия, в това число с изтребителите си Gripen.

Присъединяването на Швеция е исторически миг, може би даже по-значим от присъединението на Финландия през 2023 година С дългата си 1300 км граница с Русия и с общата история, Финландия постоянно е била ненапълно с вързани ръце във връзка с външната политика и защитата. Независимо дали е в НАТО или отвън него, задачата на Финландия постоянно е била да се пази от Русия. Затова страната разполага с внушителна войска и всеобща наборна военна работа за мъжете.
 Финландски бойци вземат участие в взаимна подготовка с шведски елементи в Хета в Северна Финландия на 5 март 2024 г
Възможността за участие не всеки път е съществувала за Хелзинки, защото НАТО обичайно преглежда неутралитета на страната като жизненоважен фактор, способствуващ за районната непоклатимост. Всичко това се промени през февруари 2022 година, когато Русия стартира пълномащабна офанзива против Украйна, а Кремъл предизвести, че НАТО не може да приема нови членове, изключително в това, което Кремъл което счита за собствен заден двор.

Швеция обаче евентуално постоянно е можела да бъде член на НАТО. В исторически проект формалната причина да не се причисли беше, с цел да не изостави Финландия като като уединен буфер сред Западния алианс и Съветския съюз. Така когато напролет на 2022 година Финландия почука на вратата на НАТО, за Стокхолм решението на процедура беше взето. Да бъде самотна мощ, която не е член на НАТО, към Балтийско море (като изключим Русия, схваща се), нямаше да бъде привлекателна вероятност за Швеция.

Междувременно, без да се чака участието, най-голямото обучение на НАТО от Студената война насам, Steadfast Defender, е в ход, като по-голямата част от войските сега са в Полша. В него взе участие и Швеция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР