Тя е двукратна европейска шампионка. А вече и носителка на

...
Тя е двукратна европейска шампионка. А вече и носителка на
Коментари Харесай

Един път печелиш, един път губиш. Боркинята Мими Христова, която завоюва първи медал на световно първенство

Тя е двукратна европейска шампионка. А към този момент и носителка на първия си орден от международно състезание. Борбената Мими Христова завоюва бронза на шампионата по битка в Белград и е Човек на деня на Свободна Европа.

30-годишната Мими Христова завоюва бронзовия орден на международното състезание по битка в сръбската столица Белград, откакто тушира състезаващата се с безпристрастен статут Татяна Паулава на дребния край на 65 кг.

Това е второ отличие за българските национали, откакто Рамазан Рамазанов завоюва трето място на 70 кг свободен жанр мъже на старта. С него те се изкачиха на 17-о място в класирането.

" Много съм щастлива, тъй като два пъти съм губила на международни шампионати от трето до пето място. Е, третия път съумях ", сподели тя пред Българска национална телевизия след сложната победа, при която получи контузия на лицето.

Тя беше отстранена от конкуренцията за златния орден на четвъртфиналите, когато отстъпи на американката Мейси Килти, която при офанзива й нанесе мощен удар в носа. Но приема това метафизичен: " Това е битката - веднъж печелиш, веднъж губиш ".

Старши треньорът на националките Петър Касабов най-добре знае какво може тя.

" Мими се оправи чудесно... Тя е много опитна, всички я познават, целия свят. Тя е много опитна и всички са респектирани от нея. Важното е, че завоюва първи орден от международно състезание и се веселя доста за нея ", сподели той, след успеха на възпитаничката му в " Щарк Арена " в Белград.
 Преди да стигне до битката за бронза, Мими Христова (дясно) победи монголката Тювшиняргалин Енкин на осминафиналите
Мими Христова е родена на 19 юли 1993 година във Враца . Започва да тренира битка, когато е на 10 години. Първо - в " Ботев - Враца ", а по-късно се състезава за " Левски " в София. От 2014 до 2018 тя завоюва два сребърни и два бронзови медала не европейски шампионати. През 2020 година Христова завоюва първото си златно отличие на европейския шампионат в Рим, Италия, а тази пролет и второто - в Загреб, Хърватия.

След като взе участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, в този момент новата й цел е квота за Олимпийските игри в Париж следващата година.

" Предстои ми къса отмора отвън България, на някое топло място, защото тази година нямах опция да отида на море. След това стартираме и продължаваме да гоним задачата - Париж 2024 ", сподели Христова.
 Съдията афишира Мими Христова (дясно) за победител в битката с Тювшиняргалин Енкин
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев , който изгледа онлайн битките на българските състезателки по битка, сподели, че страната ни към момента има шансове да завоюва още квоти за Париж 2024.

" Това е спорт с обичаи в България. Всички българи обичаме битката. Беше голямо наслаждение да видя по какъв начин Мими Христова печели медала ", сподели той пред националната телевизия.

" Но за злощастие двете оценки, които страната ни завоюва, не са от олимпийските дисциплини. Все отново сме по средата на конкуренцията в Сърбия и имам вяра, че имаме шансове да спечелим квоти ", добави той.

Българските борци ще имат и още два шанса за печелене на квоти - на европейската подготовка в Баку (4-7 април 2024 г.) и на международната в Истанбул (9-12 май).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР