Тя е била принудена да бяга, след като ѝ отнели

...
Тя е била принудена да бяга, след като ѝ отнели
Коментари Харесай

Прокудена, изнасилена, унизена

Тя е била принудена да бяга, откакто ѝ лишили всичко - мъжа, достолепието, тялото ѝ даже. Но станало още по-лошо. Историята на Фардосо е историята и на доста други сомалийски дами.

Споменът се връща дружно с мириса на огън. Или с миризмата на пот. Тогава Фардосо стартира да трепери, тъй като не е не запомнила какво са ѝ сторили тези мъже.
В реалност дамата не се споделя по този начин. Името е измислено. На нейния език Фардосо значи небе. " Отнеха ми всичко - брачна половинка, моето тяло, моето достолепие, моя дом ", споделя през сълзи дамата.

Когато спомените се връщат, на Фардосо ѝ се желае да крещи. Неистово. Но се въздържа, с цел да не плаши четирите си деца. Най-голямото от тях е на 10 години, а най-малкото ­– 8-месечно бебе. Фардосо отглежда сама две момчета и две девойки. " Заради сушата имахме спор за земя с един различен клан. Стигна се до престрелка, убиха брачна половинка ми, а след това възпламениха цялото село ", споделя вдовицата. След това тя е била принудена да бяга. Без нищо - единствено с децата. Пламъците погълнали всичко, което са имали. В Сомалия насилието сред враждуващи родови кланове е нещо всекидневно. Много от мъжете носят оръжие.

В интервали на засушаване, когато добитъкът мре, а ресурсите трагично понижават, зачестяват въоръжените спорове. Фардосо е от регион, следен от екстремистката формация " Аш-Шабаб ". Радикалните ислямисти стопират пратките с хуманитарни помощи за популацията. В момента над 6 милиона души са подвластни от тези помощи - към половината от популацията на страната. На въпрос дали желае в миналото да се върне в родното си място, изцяло забулената жена отвръща изрично, че това е невероятно.

Позорът на избягалите

След нападението против селото ѝ, Фардосо се отправила с децата си към Могадишу, където намерила заслон в един претъпкан вътрешен бежански лагер. След 20 години война, гнет и сухи интервали, сомалийската столица е замязяла на един голям бежански лагер. Над 1 милион сомалийци са превърнати в бежанци в личната си страна. Подобно на Фардосо, мнозина в никакъв случай повече няма да се върнат в родните си места.
 арабка Thinkstock/Getty Images
В онази нощ Фардосо лежала свита на топка с четирите си деца в дребната барака, която си била построила в лагера от клони на дървета, парцали, пластмасови и ламаринени плоскости. Изведнъж в тъмното се появили двама мъже, които издърпали дамата отвън колибата и я изнасилили - един след различен. Многократно. Изреждали ѝ се. Жената викала за помощ, само че никой не се отзовал на апелите ѝ. Съпротивявала се, само че двамата изнасилвачи я заплашили, извадили ножове и я наранили. Тя допуска, че причинителите може да са били милиционери или бежанци като самата нея.

Никаква полиция , никакво следствие, никакъв съд. След като двамата изнасилвачи си отишли, кървящата Фардосо се прибрала в колибата при изплашените до гибел деца. Никой не се отзовал на виковете за помощ, тъй като хората се опасяват - " всички се крият в колибите си през нощта ", споделя дамата. Още призори тя взела децата си и отпътувала за различен лагер, където попаднала на обществени работнички от Сомалийския червен полумесец. Те ѝ помогнали да бъде настанена в клиника, подпомагана от Международния червен кръст. Там се погрижили за раните  и ѝ дали противозачатъчно хапче за след секс, а също и антиретровирусни лекарства за предварителна защита на СПИН. Казва, че след случилото се към този момент не желае различен мъж.

Култура на безнаказаността

От страната Фардосо не чака никаква помощ . След повече от две десетилетия война и гнет Сомалия е една провалена страна, която би трябвало да бъде построена отначало. Няма никакви институции за протекция на дамите и децата. Нито пък има надеждна статистика за това каква част от дамите и децата са насилвани полово. По данни на УНИЦЕФ, единствено през юни 2017 година са регистрирани 900 такива случая в регионите, където организацията е дейна. Само една дребна част от дамите обаче се осмеляват да приказват за това. Сексът е тема-табу. В тази страна, чието общество е напълно доминирано от мъжете, гениталните осакатявания на дами са необятно публикувано събитие.

Изследване на Хюмън райтс уоч от 2014 година демонстрира, че сомалийските мъже не смятат изнасилването за закононарушение , а за нещо " изцяло обикновено ". В тази страна господства културата на безнаказаността, се сподели още в документа. Правозащитната организация е документирала случай на изнасилена наново жена в полицията, където потърсила помощ. Също и доста сомалийски бойци и бойци от Африканския съюз, които са ситуирани в страната, с цел да пазят локалното население, изнасилват дами. Обединените народи са записали през 2012 година минимум 1 700 изнасилвания в бежански лагери в Могадишу. В 70 % от тези случаи причинителите са били мъже в униформи.

Още по тематиката:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР