„Творческа Европа е единствената програма посветена на културата. Кризата предоставя

...
„Творческа Европа е единствената програма посветена на културата. Кризата предоставя
Коментари Харесай

Мария Габриел: Регионите и културата са ключови за възстановяването на европейската икономика

„ Творческа Европа е единствената стратегия отдадена на културата. Кризата дава благоприятни условия да бъдат мобилизирани средства във взаимоотношение и с други стратегии, които с повсеместен и интегриран метод да подкрепят възобновяване от рецесията и развиването на стопанската система. Това значи да дадем видимост на положителните практики, да идентифицираме потребните взаимоотношения, разполагаем бюджет и със споделена отговорност, в съгласуваност, да работим за Европа, на която мотор е и културата. “ Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел по време на видеоконференцията на високо ниво „ Към нова просвета на споделена отговорност “ в Берлин.

Събитието се провежда в границите на европейската самодейност „ Soul for Europe “, която сплотява културни дейци, медии, политици, представители на бизнеса и други сфери на обществото, взаимно с Асоциацията на европейските фестивали и поддръжката на представителствата на Европейската комисия и на Европейския парламент в Германия. Във фокуса на полемиките бе разискването на стратегия за деяние за създаване на устойчива Европа, в която основно място заемат културата, споделената отговорност на жителите и ролята на районите и градовете.

„ И през днешния ден имаме положителни практики и образци, показващи ролята на районите посредством културата да способстват за икономическото и публично развиване. Целим тази информация да бъде налична за всички райони и да се трансформира във опция посредством взаимния проект за деяние, който приготвяме с Комитета на районите “, разяснява българският еврокомисар. Тя разясни, че проектът за деяние включва 26 съответни действия в 4 области, в това число културата. Мария Габриел открои сполучливи начинания като „ Европейски столици на културата “, " Културното завещание в деяние " „ Културните и креативен пространства и градове “, които са със засилено присъединяване на районите, включване на образованието и потребление на Европейския фонд за районно развиване. Целта е идващите две години това да бъде опция за всеки един европейски район и град.

Габриел акцентира на главните поучения от рецесията, измежду които нуждата от съдействие, добра съгласуваност и синергии сред стратегиите. Тя приветства предлагането на Европейския парламент за заделяне на най-малко 2% от ориентирания към страните членки бюджет по Механизма за възобновяване и развиване за бранша на културата и творчеството. „ Важно е секторът да насочи вниманието си и към нови принадлежности оттатък стратегия Творческа Европа. Това са новият клъстър отдаден на културата, новата общественост за познания и нововъведения, ориентирана към културния и креативния бранш в границите на Европейския институт за нововъведения и технологии и задачите по стратегия „ Хоризонт Европа “, означи Мария Габриел. Тя акцентира, че във всяка една от тези начинания локалното и районно измерение е приоритет, само че от интензивността на всеки ще зависи реализирането на рекомендациите в дейности и съответни изгоди за жителите.

„ Вярвам в силата и силата на жителите и районите като мотор на общоевропейски начинания. Днес повече от всеки път имаме потребност от платформа за шерване на информация и от достъп до финансиране. В този подтекст, от приноса на културния и креативния бранш, интензивността на районите и поддръжката на националните държавни управления ще зависи да превърнем „ Европейския Баухаус “ в културен план, носещ изгоди и осъществяващ връзката сред науката и технологиите с изкуството и културата “, заключи Мария Габриел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР