Творбата е дело на арх. Пламен Цанев, а ще се

...
Творбата е дело на арх. Пламен Цанев, а ще се
Коментари Харесай

Незрящи ще виждат Царевец чрез специален макет


Творбата е дело на арх. Пламен Цанев, а ще се осъществя от скулптора Денислав Сираков

Възможност да научат повече за историята на Царевец напълно скоро ще имат и слепите хора, пристигнали на място пред крепостта. Това ще става чрез макет, върху който има надпис с изложение на Брайловата писменост. Инициативата е на Ротари клуб Велико Търново, който се е заел да осъществя благородната задача. Идеята бе показана пред членовете на Общинската организация на слепите във Велико Търново и срещна голямо вдъхновение.

Президентът на Ротари клуб в остарялата столица Венелин Иванов и скулпторът Денислав Сираков срещнаха незрящите с плана, като на срещата присъстваше и шефката на отдел „ Социални действия и опазване на здравето “ в кметството Росица Димитрова.

Идеята е макетът да е с размер 1,30/0.70 м и да бъде ситуиран на входа на монумента.

Проектът следва да бъде импортиран за утвърждение в Художествено-експертния съвет в Общината. Той е дело на арх. Пламен Цанев, който е потвърден експерт по средновековна архитектура и е работил години наред върху творбата. Целта е миниатюрата да демонстрира оптимално реалистично по какъв начин са изглеждали по времето на цар Иван Асен II патриаршеският и дворцовият комплекс.

Макетът от бронз ще бъде направен от Денислав Сираков, като за задачата се приготвя специфична 3D принтерна разпечатка. Средствата за реализацията са обезпечени напълно от Ротари клуба в остарялата столица.

Незрящите обявиха подготвеност да оказват помощ в съставянето на надписа и посъветваха при основаването скулпторът да заобикаля остри ръбове.

„ Много се радваме, че дойдохте първо при нас и с наслада ще бъдем ваши сътрудници. С неспокойствие чакаме реализацията на плана, с цел да поканим във Велико Търново свои другари и познати от сродни организации в страната и чужбина”, споделиха представителите на локалната организация на слепите. Те не можаха да скрият вълнението си, че остарялата столица ще има първия макет, ориентиран към незрящи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР