tvn.bgПреди 30 години на 9 ноември рухна един от най-известните

...
tvn.bgПреди 30 години на 9 ноември рухна един от най-известните
Коментари Харесай

30 години от рухването на един от символите на комунизма, Берлинската стена

tvn.bg

Преди 30 години на 9 ноември рухна един от най-известните и злокобни знаци на Студената война – Берлинската стена. Стена, която разделяше освен Берлин, само че и Европа и света.



Рухването на стената, която дотогава беше знак на разделянето освен на една страна, само че и на целия свят, стана факт малко след 20 часа на 9 ноември. Няколко часа по-рано тогавашният министър-председател на Германска демократична република Гюнтер Шабовски афишира анулацията на рестриктивните мерки за излизане от Германската демократична имитация. Голямо голям брой от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от поданството.

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се трансфораха в обект на търговия. Много от тях бяха купени в Съединени американски щати, да вземем за пример в корпорацията Майософт, в щабквартирата на Централно разузнавателно управление на САЩ и други.

На 16 май 2006 година на София беше дарен сегмент от Берлинската стена, който е изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма. Петнадесет години след рухването на Берлинската стена част от нея е възобновена под формата на мемориален комплекс. Новопостроеният сектор от стената се намира до поле, поито с 1000 ъста, които символизират жертвите, убити при опита си да преминат границата и да доближат до някогашния Западен Берлин.



Строежът на стената стартира на 13 август 1961 година в интервала на интензивно опълчване и изостряне на връзките сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. Завършена през 1962 година, тя разделяше днешната немска столица в продължение на повече от 27 години. Все още историците не могат да се произнесат сигурно чия – на руския водач Никита Хрушчов или на създателя на Германска демократична република Валтер Улбрих е била концепцията градът да бъде наобиколен от дълго 165,7 км заграждение от бетон, бодлива тел, наблюдателни кули и системи за автоматизирано отиване на огън. Факт е обаче, че в никакъв случай преди този момент един режим не е заграждал личния си народ.

Историците са преброили над 75 000 задържани и над 1000 починали при опити да се премине границата със Запада. Вероятно най-известната жертва е 22-годишният Петер Фехтер, прострелян през 1962 година и оставен да почине в линията ничия земя.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР