tvn.bgПреди 110 години на 16 октомври 1909 г. русенец извършва

...
tvn.bgПреди 110 години на 16 октомври 1909 г. русенец извършва
Коментари Харесай

Преди 110 години: Русенец извършва първия самолетен полет над България

tvn.bg

Преди 110 години на 16 октомври 1909 година русенец прави първия полет със аероплан над България. От местността „ Лагера “ край София излетява самолетът „ Фарман “ на съветския водач Борис Масленников. Заедно с него е и русенецът Васил Златаров, по това време пълководец на Въздухоплавателното (балонното) поделение към българската армия. Целта на демонстрацията е да се откри, че над България и над Балканите може да се лети, защото съгласно френския авиоконструктор и авиатор Луи Блерио на Балканите атмосферата е разредена, а климатът неприспособим за полети.

На същата дата три години по-късно, през 1912 година, Радул Милков и Продан Таракчиев правят първия военен полет в Европа – разузнаване над Одрин в първата фаза на Балканската война. Двамата изхвърчат със аероплан “Албатрос ” от базата си край Свиленград и сполучливо се завръщат, проучили турските укрепени позиции в Одрин. Ден по-късно, на 17 ноември 1912 година над Одрин от пилотирания от италианския доброволец в българската войска Джовани Сабели аероплан Блерио XI, майор Васил Златаров прави първата в историята на Европа и на българската авиация бомбардировка от въздуха.

 Васил Златаров с право може да бъде наименуван „ татко на българската авиация. На него е предоставено и той създава стратегия за военното и организационно-кадровото създаване на българската авиация. Тя стартира да се реализира в края на 1911 година, когато българското държавно управление взема решение да се образоват в чужбина летци и авиомеханици и да се достави българската войска със самолети.

Като боен експерт, минал особено образование, Златаров задълбочава теоретичната си подготовка, следи професионално развиването на въздухоплавателните средства и разгласява първия труд в България на тази тематика „ Записки по въздухоплаване “. Той е написал и първите учебници по балонно дело, метеорология, химия и указания за работа и полет с балони.

Васил Златаров е роден в Гюргево в будно възрожденско семейство. Майка му Николина Златарова е сподвижница на Христо Ботев и човек с горделив и свободомислещ темперамент. Скоро след раждането на Васил фамилията му се реалокира в Русе, където той приключва гимназия. Васил Златаров е първият българин, който лети с балон, с планер и с самолет.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР