Твърдо решилите, че ще гласуват в Перник са 52%. Това

...
Твърдо решилите, че ще гласуват в Перник са 52%. Това
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“ с прогноза за вота в Перник

Твърдо решилите, че ще гласоподават в Перник са 52%. Това демонстрира по-висок интерес от този на парламентарните избори. Освен това градът ще е предизвикателство за парламентарно показаните партии. 

Данните са от експресно районно изследване на „ Алфа Рисърч “ за община Перник, извършено в интервала 4–10 октомври по поръчка на bTV. Анкетирани са 500 жители. 



Снимка: bTV

 

" Обяснението за тази висока изборна интензивност за локалния избор може да е поради мощен мажоритарен детайл. Друга причина е мощният локален фактор ", коментира в " Тази заран "  социологът Геновева Петрова.

„ Тези два фактора трансформират Перник в един от регионалните центрове в самобитно предизвикателство за всички парламентарно представяни партии и по-специално ръководещите все още. През 2019 година конкуренцията за кметството беше извоювана от Станислав Владимиров в доста противоречива борба в два тура. Той тогава беше претендент на парламентарната съпротива “, сподели тя.

Петрова изясни и по какъв начин са се разпределили тогава местата в Общинския съвет.

„ През 2019 година в Перник има Общински съвет, който разполага с 37 места - 9 листи съумяха тогава да вкарат свои представители в общинския съвет. Три от тези листи бяха на парламентарно показани политически сили, шест - на локални обединения. Така чисто локални обединения са в действителност доста мощно стимулирани “, сподели тя.

Данните за електоралните настройки измежду деклариралите, че ще гласоподават демонстрират, че перничани най-вероятно ще изберат кмет още на първи тур.



Снимка: bTV

Досегашният кмет Станислав Владимиров е първи с 63,1% от гласуващите. Радослав Червенков от „ Възраждане “ е с 12,8% поддръжка. Кирил Леонов от " Българска социалистическа партия за България " събира 8,8% поддръжка, а на четвърта позиция е Георги Недев от ПП-ДБ с 6,8% поддръжка.

Перничани показаха и усъвършенствания в кои области могат да създадат градът им по-добър за живот. Най-много – 69,7% от интервюираните, са показали, че чакат лечебните заведения и поликлиниките да се подобрят. 55% считат, че е нужна обществена поддръжка за нуждаещите се.

Водоснабдяване и канализация би трябвало да се подобрят съгласно 52,7%. 51,8% пък считат, че усъвършенствания в чистотата в града, както и на въздуха и водите биха създали Перник по-добър град. 50,8% са избрали привличане на вложения и основаване на съвременна стопанска система. За повече ред и сигурност упорстват 50,4%.

Данните са от експресно районно изследване на „ Алфа Рисърч “ за община Перник, извършено в интервала 4–10 октомври по поръчка на bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за Местни избори 2023 година в община Перник. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Анкетирани са 500 жители. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете с таблети и посредством телефонно изявление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР