Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със

...
Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със
Коментари Харесай

Корнелия Нинова за олиото: Хванахме драстична спекула, ще вземем драконовски мерки

Твърдо и изрично сме решили страната да се бори със спекулата. Това съобщи във връзка нервността към цената на олиото, вицепремиер и министър на стопанската система. Тя беше посетител в " Денят стартира " с Георги Любенов по Българска национална телевизия.

Абсолютно изкуствено основано напрежение, акцентира вицепремиерът Нинова.

В България има задоволително слънчогледово семе за произвеждане на олио за тази и идната година - т.е., предлагането е налице, нямаме недостиг на стока. Търсенето обаче се повиши, хората потеглиха всеобщо да купуват, няма по какъв начин това да не се отрази на цената. Затова през вчерашния ден насочих апел към българските жители - тръгвайки към това, сами си вредим, изясни Нинова.

От 3 дни КЗП, Комисия за защита на конкуренцията, комисията за стокови тържища и борси ревизираме магазините в цялата страна. Има безусловно изрядни тръговци, само че има и доста фрапантни случаи, уточни Нинова.

Например, в един магазин олиото е доставено с включено Данък добавена стойност на жена 2,99 лв., а се продава на витрината за 5,99, това са 3 лв. от горната страна, които си е поставил търговецът. Тоест, има данни за далавера, което остро съдя. Да се опитваш да трупаш облаги за ден два на гърба на хората е просто неприемливо, безапелационна е Нинова.

Тя уточни образци от страните в Европейски Съюз, като съобщи, че има меки ограничения - инспекции, санкции, с които сме почнали, само че виждам, че Европа и светът потеглят и към много по-драконовски ограничения, добави министърът на стопанската система.

Нинова подсети, че България има право да задейства член 36 от Договора за Европейски Съюз, в който е записано, че при война всяка страна членка може да спре износа на съществени продоволствени артикули.

Нинова напомни още, че преди 2 години, при започване на пандемията, когато е имало скок в цените на избрани медикаменти поради нараснало търсене, от са внесли законопроект за таван на цените, само че тогава президентът Радев е наложил несъгласие. Ако този закон беше признат, в този момент нямаше да се стигне до тази обстановка, счита вицепремиерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР