Твърди се, че откакто е започнала войната, Русия е извела

...
Твърди се, че откакто е започнала войната, Русия е извела
Коментари Харесай

Какво ни разказаха украинци, отведени в Русия


Твърди се, че откогато е почнала войната, Русия е извела от Украйна над 1 милион души, измежду които и стотици хиляди деца. Много от тях попадат преди този момент в така наречен филтрационни лагери. Ето какво ни описаха очевидци:

Откакто е почнала войната, е извела от Украйна повече от 1 милион души,, както и хора от самопровъзгласилите се " ДНР " и " ЛНР ". Украйна счита това за насилствена депортация и упорства нейните жители да бъдат върнати в безвредни райони от страната. Руските управляващи пренебрегват това искане и оповестяват, че въпросните хора са обезпечени с храна, жилища и еднократни обществени заплащания в размер на 10 000 рубли.

обаче се притеснява, че нейните жители се употребяват за полагане на ниско дипломиран труд. Твърди се още, че лоялността им към съветския режим.

Лични истории

Максим*, брачната половинка му и трите им деца. След няколко седмици бомбардировки, които прекарали в мазето, Максим и фамилията му излезли на улицата с бели флагове дружно с още към 200 съседи. Военните от по този начин наречената " ДНР " първо ги настанили в локалната болница, а след това ги откарали в някакво село на границата със самопровъзгласилата се " ДНР ".

" След идването си на първо време се регистрирахме като бежанци от Мариупол, а след това - като претенденти за по-нататъшна евакуация. Чувал бях за филтрационните лагери, само че не знаех какво се има поради. Още преди да напуснем Мариупол, мен персонално ме ревизираха за съществуване на контузии и дали не числя се към някое военно формирование, гледаха ми телефона и ме питаха за историята ми ", спомня си Максим, който по-късно дружно със фамилията си бил изпратен в съветския град Таганрог.

Още трима събеседници удостоверяват пред Дъждовни води, че са минали през по този начин наречената " дестилация ", само че молят разказите им да не бъдат оповестени, тъй като се притесняват от преследвания. Всички те разказват " филтрацията " почти по този начин: ревизира се цялото тяло за татуировки с украински национални знаци, ревизира се и телефонът и се организира къс диалог за политика.
Редакцията предлага
Олга* от Мариупол била подложена на " дестилация " още на украинска територия, откакто фамилията ѝ се пробвало да стигне със личния си автомобил до безвредно място в Украйна. Преди войната Олга ходела на учебно заведение, а татко ѝ бил водач на камион. Майката страда от тежко заболяване. Проведохме диалога с Олга със единодушието на родителите ѝ.

" Нашият ред пристигна след два дни и две нощи в лагера. Провериха всичко, което можеше да се ревизира, всеки джоб и всяка чанта. На дестилация се подлагат всички на възраст над 14 години, тъй че моята 12-годишна сестра не мина през процедурата. "

Във филтрационната кабина на Олга ѝ взели отпечатъци от пръстите, сканирали документите ѝ и ревизирали телефона. Баща ѝ след това разказвал, че го блъснали по главата. Олга твърди, че в следствие от това той получил недоразвитост на очните нерви.

" Докато чакахме за филтрацията, слушахме диалозите сред " ДНР " -овците. Един твърдеше, че умъртвил на място 10 души и след това към този момент престанал да ги брои. "

Когато девойката за пръв път разказала в обществените мрежи за претърпяното в лагера, върху ѝ се излял поток от рецензии и оскърбления. Поради това сега фамилията ѝ укрива местонахождението си, до момента в който изчаква да бъдат обработени документите за финансова помощ.

Руските управляващи оповестяват, че извеждането на хора от Украйна се прави с присъединяване на редица съветски министерства и служби. В районите били основани стотици пунктове за краткотрайно настаняване на хората в хотели, пансиони, летища и гари. Като работна ръка в тези пунктове се притеглят. Но има и хиляди " неофициални " помощници, които оказват помощ на украинците да изоставен територията на Русия. Дъждовни води беседва с един от тях, който пожела да остане неизвестен от съображения за сигурност.

" Има хора, които вземат решение да останат в Русия - и това си е тяхно решение. В този случай за тях стартира дълготрайно взаимоотношение с държавните органи. А тези, които желаят да изоставен страната, би трябвало да го създадат колкото може по-бързо. Защото в случай че ти липсват документи, напускането става доста мъчно ", изяснява доброволецът, който е координатор на план за подкрепяне на украинци. И споделя, че от време на време в пунктовете за краткотрайно настаняване пред искащите да изоставен Русия се слагат трудности. А непрекъснатата представителка на Украйна в Крим Тамила Ташева съобщи, че " на украинците в Русия им взимат паспортите и им издават документи за краткотрайно престояване, с което де факто се постанова възбрана да напущат страната ".

" Чували сме какви ли не истории "

Координаторът също удостоверява, че хората с документ за краткотрайно престояване повече не могат да изоставен Русия, в случай че не се откажат от това краткотрайно престояване. Но системата още не действа напълно неотклонно и на разнообразни места са позволени разнообразни неща, изяснява той. Той прибавя, че сходни разлики съществуват и в по този начин наречените " филтрационни лагери " - както във връзка с процедурите, по този начин и във връзка с степента на принуждение. " Диапазонът е доста необятен - като стартираме от диалозите и стигнем чак до насилията. Чували сме какви ли не истории, в това число и неприятни ", изяснява той.

Събеседниците на Дъждовни води, откарани от Украйна в Русия, удостоверяват, че в лагерите ги хранят три пъти дневно и че се чака дълго, до момента в който се оформят документите и до момента в който дойдат обещаните 10 000 рубли.

" Няма никаква работа. Администрацията сякаш се пробва да ни оказва помощ, само че всичко буксува. Най-малкото ни детенце е на годинка и половина, а детските храни свършиха, та го храним с някакви каши. Носим едни и същи обувки, откогато сме напуснали Мариупол - моите са към този момент напълно изпокъсани. Донесоха най-малко някакви неща за децата ", споделя Максим.

Координаторът на доброволците споделя, че не водят статистика за украинците, които са съумели да изведат от Русия и да настанят на безвредни места, само че ставало дума за хиляди хора. " Имам възприятието, че е задълго. Дори на следващия ден да престанат да стрелят, тези хора няма къде да се върнат. Домовете им към този момент ги няма. "

*Имената са изменени от съображения за сигурност

*****

Вижте и това видео:
" Те изнасилиха и убиха щерка ни. Мразим съветския свят. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР