, твърди Христов, е видяла в България една агресивна политика

...
, твърди Христов, е видяла в България една агресивна политика
Коментари Харесай

Проверката на ЕК за договора с Боташ била заради таксите за Унг...

, твърди Христов, е видяла в България " една нападателна политика " по отношение на други европейски страни и опит да се облагодетелства за тяхна сметка. 

" Неслучайно двете инспекции потеглиха по едно и също време. Европейска комисия има подозрения за нарушение на европейските правила за защита на конкуренцията. Искат да ревизират дали посредством този контракт не можем да събираме спомагателни такси ", безапелационен беше Христов. 

Сделката с турската компания “Боташ ” беше шумно оповестена с фанфари от служебния кабинет на президента. Споразумението е сред “Булгаргаз ” и турската държавна газова компания “Боташ ” за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция до края на 2035 година Това съглашение обаче пристигна малко откакто съветския президент Владимир Путин и турския общественик Реджеп Ердоган се споразумяха за създаване на газов хъб.

Тогавашният министър на енергетиката Румен Христов уверяваше настойчиво депутатите от енергийната комисия в Народно събрание, че договорът е за инфраструктура, посредством която да бъде доставян полутечен газ посредством танкери по море и няма отношение с въпросния газов хъб. Христов даже заплаши със съд Денков поради обвиняванията в злоупотреби. 

Бившият енергиен министър Александър Николов обаче предизвести, че цената за този контракт ще е “катастрофална за България ” и дефинира като “странно ” сключването на толкоз дълготраен контракт (за 13 г.) от длъжностен кабинет с мандат от 3 месеца.

Сега и Европейската комисия желае да разбере в реалност ли има нарушавания по този контракт и увери, че “няма да се поколебае ” да предприеме съответните дейности, в случай че такова бъде установено.

" Когато беше подписан този контракт, той беше приветстван от всички наши евроатлантически сътрудници. Видяха го като прозорец към международния пазар на газ и път за диверсификация. В момента го виждат като път, на който във всеки миг ние можем да сложим преграда ", счита някогашният длъжностен енергиен министър. 

Христов отхвърли изрично всевъзможни подозрения и съобщи, че договорът към този момент е тестван: 

" Има си правилник, който изисква тези контракти да бъдат предоставени в Европа за обзор. Предоставени са. Ако желаеха да го ревизират като контракт, да са инициирали доста пъти тази инспекция. В момента се ревизира дали " Булгаргаз " може да се облаготеделства нелегално от този контракт ", безапелационен бе Христов. 

Всъщност едно от опасенията беше точно, че " Булгаргаз " може да реализира монопол.

" Липсата на междусистемно съглашение лиши всеки опериращ в България народен или различен търговец да има достъп до турските терминали и тази привилегия страната трансферира единствено на “Булгаргаз ”, енергийният специалист Илиян Василев в дните, когато стана ясно, че ще се подписа сходен контракт. 

Той бе безапелационен, че страната укрепва монопола на " Булгаргаз ". 

Бившият длъжностен министър на Радев в действителност съобщи, че " всичко е допустимо " и " Булгаргаз " умерено може да се трансформира в монополист, както се тревожат от Европейска комисия, тъй като - " видяхте - постановат такси ". 

В същото време Христов съобщи, че налагането на такива такси не е неразрешено, само че съобщи, че глобите против Русия са " европейска политика " и като такава би трябвало да се съгласуват с Европейска комисия. 

" Това е интернационален контракт. Капацитетът е запазен. Все едно Азербайджан да каже, че би трябвало да плащаме повече пари. Все едно Сърбия и Унгария да желаят повече пари, с цел да пускат кораби през р. Дунав ", изясни още Христов.

Христов съобщи, че Европа проверявала дали България няма да получи " прекомерно огромно стратегическо преимущество ". Бившият енергиен министър в кабинета на Радев отхвърли да разяснява дали страната ни е задължена да заплати толкоз доста пари - към 3 милиарда лв., без да се употребява потенциала, тъй като " не може да разяснява числа ". Отрече обаче, че против 270 млн. лв. на процедура България подсигурява на " Боташ " достъп до пазара без да има условие за доказване на произхода. 

Всъщност едно от главните опасения към този контракт беше, че точно от Турция ще влиза газов микс, в който има и съветско гориво. 

" Не е правилно. За всеки газ, който " Булгаргаз " купува, се изисква документ за генезис. СЕга не знам по какъв начин е. Задължително купувахме неруски газ. Договорът с " Боташ " е автомагистралата, по която да мине камиона. Това е единствено път за доставка ", изясни Христов. 

В отговор на въпрос значи ли това, че Турция може да продава на който си желае и каквото си желае, Христов уточни, че страната ни не нарушава глобите против Русия и на никое място няма възбрана за пазаруване на съветски газ. 

" Всички условия по този контракт са конфиденциални ", безапелационен бе Христов и отговори, че " няма визия " за какво едните числа са ясни, а тези които касаят ползите на страната ни - не. 

" Договорът е подписан напълно в интерес на България ", безапелационен беше някогашният енергиен министър.

Росен Христов се тормозил за евроинтеграцията на България, тъй като страната ни се трансформирала в нападателна страна по отношение на европейска страна - Унгария. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР