Твърденията за натиск над част от членовете на ВСС и

...
Твърденията за натиск над част от членовете на ВСС и
Коментари Харесай

Атанас Славов: Прокурорите, поискали махането на Гешев, били викани във ВКП

Твърденията за напън над част от членовете на Висш съдебен съвет и методът, по който заплашителното писмо е стигнало до основния прокурор - това са двата момента, които са създали най-силно усещане на новия правосъден министър Атанас Славов, който председателстваше вчерашното съвещание на кадровиците. Това показа самият той във фейсбук. 

" Първото ми съвещание като председателстващ Висшия правосъден съвет продължи 14 часа, само че по извънредно основна тематика - предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Поставих си за цел да допринеса за изясняване на обективните условия по настояването на част от членовете на Висш съдебен съвет и да подсигурявам справедливото протичане на процеса. Все отново не мога да не отлича два обстоятелството, които ми направиха извънредно мощно усещане " - с тези думи стартира обявата си Славов. 

И разкрива кои са: " Първият е заявката на част от членовете на Висш съдебен съвет, вносители на настояването за освобождение на основния прокурор, че са били подложени на напън посредством приучване с призовки във Върховната касационна прокуратура, както и посредством медиен напън ". Според него единствено това е задоволително да се свика настрана съвещание на Висш съдебен съвет, както сподели и през вчерашния ден по време на съвещанието. 

" Вторият факт, който намирам за абсурден, е признанието на служителка на отдела за връзки с обществеността на Главна прокуратура и очевидец на Иван Гешев за това как заплашителното писмо е стигнало до самия основен прокурор. Шофьор на прокуратурата е приел писмото, влезнал е във ВИП салона на летище " София " и го е занесъл на основния прокурор, като от самото начало остава усещането, че е знаел кой е източникът на въпросното писмо. Този въпрос също си заслужава да се прегледа по-детайлно ", добавя министърът на правораздаването.

Вчера съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет по процедурата за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, продължи близо 14 часа.

Процедурата стартира след отправено предложение от четирима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет поради изявление на Гешев от 15 май по време на конференция, на която употребява израза " политически отпадък ", с което съгласно тях се уронва престижът на правосъдната власт.

Висш съдебен съвет изслуша заместител основния прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов, зам.-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров и служителя от пресцентъра на прокуратурата Марчела Панталеева. Също по този начин приключи процедурата по освобождение на основния прокурор по друго искане на членове на Прокурорската гилдия, защото те го отдръпнаха.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР