Твърденията за износ на природен газ и продажба на евтин

...
Твърденията за износ на природен газ и продажба на евтин
Коментари Харесай

„Булгаргаз“: Обвиненията към нас не отговарят на истината

Твърденията за експорт на природен газ и продажба на „ на ниска цена газ “ в Румъния от хранилището в Чирен, вместо количествата да бъдат предоставени на контролирания пазар у нас не дават отговор на истината, показват от „ Булгаргаз “ в своя позиция, публикувана до медиите.

Преди дни енергийният министър Александър Николов заяви, че се ревизира по какъв начин „ Булгаргаз “ е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния.
Проверяват Булгаргаз за експорт на на ниска цена газ от Чирен
Защо Булгаргаз черпи газ от Чирен, платен на по-ниски цени и го продава на сегашните по-скъпи цени в чужбина и до каква степен Булгаргаз действително...
Прочети повече
В реалност 100% от количествата, съхранени от „ Булгаргаз “ ЕАД в ПГХ „ Чирен “, се дават на контролирания пазар за потребностите на крайните доставчици (газоразпределителните дружества) и на топлофикационните сдружения, както и на български индустриални клиенти, прецизират от компанията.

Природен газ на контролирания пазар купуват топлофикационните сдружения и газоразпределителните предприятия. Цените не се договарят свободно, а се утвърждават от КЕВР по заявление от „ Булгаргаз “ ЕАД, което се изготвя според Наредба номер 2 от 2013 година, изясняват от сдружението.

„ Булгаргаз “ ЕАД образува цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи като среднопретеглена стойност при отчитане на последно декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, от локални добивни предприятия и от ресурси природен газ за продажба, се показва в позицията.

От „ Булгаргаз “ изясняват още, че в микса, формиращ контролираната цена на газа, се включват всички количества по контракта с азербайджанската компания със съответната цена, както и всички количества, планувани за рандеман от ПГХ „ Чирен “, според графика, утвърден от „ Булгартрансгаз “ ЕАД със съответната цена.
Булгаргаз: Няма политически интриги в нарастването на цената на природния газ
Няма нито предумишленост, нито политически интриги в нарастването на цената на природния газ. Това съобщи в " Още от деня " по Българска национална телевизия извърши...
Прочети повече
„ Булгаргаз “ ЕАД ще продължи да поставя старания да предлага на българската промишленост потвърдено по-ниски цени на природния газ, осигуряващи им ценово преимущество спрямо техни съперници на европейските пазари и най-много сигурност на доставките, недопускайки дефицит и несъблюдение на декларираните за консумация от промишлеността количества природен газ, се декларира в позицията “, заявяват от сдружението.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР