Твърденията на някои политици, че Украйна отнема право на българското

...
Твърденията на някои политици, че Украйна отнема право на българското
Коментари Харесай

Посланик Балтажи: Ваши политици лъжат за българския език в Украйна

Твърденията на някои политици, че Украйна лишава право на българското малцинство да учи родния си език е откровена неистина! Според член 7 от Закона на Украйна «За образованието», в междинното учебно заведение (след 5-ти клас) за представителите на националните малцинства просветителният развой ще се реализира на държавния език - украински. Но се резервира проучването на родния език като обособен предмет. Това споделя в свое изказване, публикувано до медиите посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи.

Според него се планува опция за проучване на избран брой образователни предмети на роден език. Разпоредбите на новия Закон изцяло подхождат на актуалната европейска процедура и в целокупност дават отговор на Европейската харта за районните и малцинственни езици.

„ За следващ път приканвам българските политици да не се управляват от страсти, да не спекулират, а деликатно да се срещнат с текста на Закона ", безапелационен е той.

Украинският дипломат напомни, че на 15 септември т.г. по време на среща с Посланиците на страните-членки на Европейски Съюз, Министърът на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич показа новия Закон на Украйна «За образованието» и увери, че:
- в Украйна се подсигурява свободното развиване и потребление на езиците на националните малцинства, само че украинският език в Украинската страна е фактор за националната сигурност;
- член 7 от новия Закон на Украйна «За образованието» планува, че по време на предучилищното и началното обучение децата се образоват напълно на родния си език. По същото време държавния език се учи като обособена дисциплина;
- в междинното учебно заведение (след 5-ти клас) за представителите на националните малцинства просветителният развой се реализира на украински език, само че в същото време продължава проучването на родния език като обособен предмет. Също по този начин се планува опцията за проучването на избран брой образователни предмети на родния си език. Това изцяло подхожда на актуалната европейска практика;
- Украйна е подготвена да даде член 7 от «Закона за образованието» на Съвета на Европа, с цел да се удостовери, че той не нарушава интернационалните отговорности на страна. Украйна е подготвена да работи с задгранични сътрудници, както и да организира двустранни съвещания за имплементацията на член 7 от упоменатия закон, се показва още в изказването на дипломата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР