Твърденията, че Столичната община не е съгласувала протеста с МВР

...
Твърденията, че Столичната община не е съгласувала протеста с МВР
Коментари Харесай

Терзиев: Съгласували сме протеста с МВР в законовия срок

Твърденията, че Столичната община не е съгласувала митинга с Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи в законовия период, не дават отговор на истината. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Терзиев персонално е разговарял с шефа на Столична дирекция на вътрешните работи и е бил непрекъснат контакт с него.

„ От чуването на вътрешния министър Калин Стоянов в Комисията по публичен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание и мненията на председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, и народния представител и специалист по фирмена сигурност Маноил Манев - членове на Комисията, разбрах, че те трансферират виновността за размириците и последвалата непропорционална полицейска реакция предишния четвъртък в София върху Столичната община и към мен персонално. Това демонстрира надълбоко непознаване и занемаряване на съществени правила, залегнали в Конституцията и законите на България или общоприет опит за манипулиране на обществото “, акцентира новоизбраният кмет на София.

Той напомня, че правото на спокойно заседание на жителите е конституционно уредено. Принципът е, че ограничението му може да почива само и единствено на „ несъмнени данни “ и по законоустановена процедура. За благополучие на всички нас! Има закони и те би трябвало да се съблюдават – от всички.

„ А „ несъмнени данни “ като кмет мога да получа само от държавен орган, разполагащ с пълномощия да събра такива данни. Органът, който доста добре познава криминогенните фактори и е оправомощен да ръководи рисковите за публичния ред обстановки е Министерство на вътрешните работи. Така най-малко споделя Законът за Министерство на вътрешните работи, който вменява на „ органите на реда “ да правят оперативно – издирвателна, осведомителна и превантивна активност, с цел да могат да правят оценка и предотвратяват риска от избрани обстановки за публичния ред. И като го оценят, да осведомят обществеността и институциите, че са налице „ несъмнени данни “ - съображение да се ограничи конституционно закрепеното право на жителите на събирания. Кметът, на база получените от Министерство на вътрешните работи данни, може да издаде стимулирана писмена заповед, с която да ограничи това право на жителите, а самата заповед предстои на правосъдно обжалване. Разбира се, в случай че данни няма, сходна заповед би била недействителна и ограничаваща конституционни права “, съобщи Терзиев.

И рискът за публичния ред при спортни мероприята също се прави оценка от Министерство на вътрешните работи, според Закона за запазване на публичния ред. А степента на риск се дефинира от уредника на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния тип съревнование, взаимно с органите на Министерството на вътрешните работи.

„ А кметът? Кметът може да дефинира по какъв начин да бъде изтърпяно наказването обществено-полезен труд на евентуалните извършители по отношение на сходни мероприятия, още веднъж съгласно закона “, добави столичният кмет.

Той означи, че живеем в правова страна и правата на жителите могат да бъдат ограничавани единствено в законоустановени случаи и въз основа на изискуеми по закон данни. „ Добре е всички държавни органи да държат сметка за това при осъществяване на служебните си пълномощия. Включително Министерство на вътрешните работи. Отговорното държание и познаването на законите от всички заемащи обществена служба не е пожелателно, а наложително. Всичко останало разрушава всяка минута доверието на хората в институциите “, акцентира Васил Терзиев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР