Твърденията, че с разширяването на синя и зелена зона ще

...
Твърденията, че с разширяването на синя и зелена зона ще
Коментари Харесай

Критики към плана за по-широка Синя зона в София

Твърденията, че с разширението на синя и зелена зона ще се подкрепят напъните за възстановяване на качеството на въздуха, са безусловно несъстоятелни. Подобни ограничаващи дейности потвърдиха във времето, че не водят до понижаване на броя на колите в центъра на града, тъй като те не са обвързани с други два основни аспекта: развиването на градския превоз и обезпечаването на общински паркинги. Това се споделя в позиция на Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП) по отношение на желанията на Столична община да разшири обсега на зоните за платено паркиране и да трансферира огромна част от местата в зелената зона към тези в синята. Според потребителското съдружие, преди да прави промени в периметъра на двете платени зони, Столична община би трябвало да обезпечи постоянен и съответен градски превоз във всички елементи на града. „ По-внимателен обзор демонстрира, че инфраструктурата на градския превоз продължава да не обгръща цели обитаеми места в София. Такива са да вземем за пример в северната и южната част на общината. В същото време има повтаряне на линии на наземния превоз с метрото, което води до неефективност и пропиляване на запаси, които би могло да бъдат пренасочени там където липсват. Ярък образец е бул. " Мария Луиза ", по който вървят няколко трамвайни линия и метрото. Липсва също по този начин мисъл в посока на работеща мрежа на точките на секване на другите типове градски превоз, което затруднява живущите в София да възнамеряват своето пътешестване с прехвърляне. Това на собствен ред води до предпочитане на персоналните коли за сметка на потреблението на градския превоз “, се споделя в позицията на АЗП.

 Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е predlozhenie_za_razshirenie_na_sinya_zona_0.png

Както „ Сега “ писа, преди дни, общински съветници от ГЕРБ внесоха предложение за смяна в текстовете на отрасловата Наредба за организация на придвижването на територията на Столична община. Идеята е да се разшири обсега на на зоните за платено паркиране в София, като огромни елементи от зелената зона преминат към синята. Планира се и увеличение на нейното времетраене – вместо от 19.30 ч. от есента тя към този момент ще продължава до 20 ч. Към синята зона ще бъдат приобщени улиците сред бул. „ Дондуков “ и „ Сливница “ и бул. „ Данаил Николаев “, сред „ Тодор Александров “ и „ Сливница “, сред бул „ Христо Ботев “ и „ Скобелев “ и „ Опълченска “, както и всички улици сред бул. " Васил Левски " и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “, както и сред бул. „ Пенчо Славейков “ и бул. „ Скобелев “.

Изчисленията на Столична община са, че разширението на синята зона ще усили приходите на Центъра за градска подвижност с към 6 милиона лв.. След разширението местата за платено паркиране в синя зона в София ще се усилят от 5000 на 13 000, а тези от зелената зона ще намалеят от 28 000 до 21 000 места. Свиването на местата в тази зона ще бъде много осезателно, макар че към нея се планува да се включи още един квартал на столицата - ж.к. „ Зона Б-19 “ - до бул. " Константин Величков " и кръстовището с бул. " Иван Гешов ", където ще се разкрият нови 550 места за платено паркиране.

Управляващите в София оферират още да се отстрани безплатният " Служебен абонамент " за държавни и общински структури, който в този момент включва три паркоместа. Освен това концепцията е паркирането в режим " Служебен абонамент " в центъра да се ограничи до 5 платени места на административен адрес - както за институции, по този начин и за частните компании. Изчисленията са, че това ще докара до прибавянето на 430 места към платените зони за паркиране в центъра на града.

Според АЗП плануваните промени няма да доведат до понижаване на трафика в столицата. „ По отношение на общинските паркинги АЗП не вижда никакъв прогрес за възстановяване и развиване на тази услуга, макар, че от години е обект на рецензии тъй като не удовлетворява упованията и потребностите на софиянци. Няма никакви проекти и времеви планове, съдържащи конкретика за това къде и по кое време Столична община възнамерява да построи паркинги. В тази посока неправителственият бранш неведнъж е предложил хрумвания и решения за разлика от пасивността на управлението на Столична община. В тази връзка призоваваме Столичният общински съвет, вместо механично да утвърждава предложенията за увеличение на платените зони за паркиране, да задължи кмета Йорданка Фандъкова да показа изчерпателен и необорим разбор, включващ подобаващи места за създаване на тези уреди, потенциалът им и оферти за цени за паркиране отговарящи на опциите на столичани. Редно е най-накрая Центърът за градска подвижност да признае неуспеха си при ръководството на към този момент съществуващите общински паркинги и да даде отговор на въпроса за какво те не са са желани от столичани “, се споделя в мнението.

Източчник: " Сега "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР