Твърденията, че преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния

...
Твърденията, че преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния
Коментари Харесай

Всички имоти, които стопанисва НИМХ, са предоставени от държавата, се казва в отворено писмо до БАН

Твърденията, че " преходните и заключителни разпореждания на проектозакона за държавния бюджет за 2019 година са противоконституционни и незаконни " единствено илюстрират, по какъв начин различен неприятно написан закон може да се пояснява двусмислено. Това е Законът за Българска академия на науките от 1991 година, съгласно който " Народното събрание дава в благосъстоятелност на Българската академия на науките стопанисваните от нея държавни терени, здания, машини, уреди, инсталация, хартиен фонд, парични средства и други движими движимости ". Това се смята за съображение, парцелите предоставени в годините до 1991 година на институтите на Българска академия на науките от страната за реализиране на техните действия, да се трансформират от държавна в частна благосъстоятелност, се споделя в отворено писмо от Националния институт по метеорология и хидрология до управлението на Българска академия на науките, съобщи Българска телеграфна агенция.

В писмото се пита: " Въпросът е в чия благосъстоятелност? " В същия закон, член 1 " Българската академия на науките е национална самостоятелна организация за научни проучвания, която обгръща университетските институти и други независими структурни звена ". След като, съгласно тълкуванията на управителните органи на Българска академия на науките, тя не е на институтите на Българска академия на науките, явно е на БАН-администрация. За нас това е неуместно. Ако допуснем, че всички самостоятелни институти в Българска академия на науките изискат излизане, къде остава цялата благосъстоятелност и защо ще се употребява, питат метеоролозите в своето отворено писмо.

И декларират, че всички парцели, които стопанисва Национален институт по метеорология и хидрология п, са предоставени от българската страна и са с съответно предопределение - за хидрометеорологични действия. Част от тях са от интервала 1894-1962 година, когато Национален институт по метеорология и хидрология не е бил в състава на Българска академия на науките, в това число и теренът и част от постройките в региона на Седми километър в София. В интервала 1963-1989 година Българска академия на науките е държавна организация и предоставяните й парцели също са били изграждани със средства на страната. Голяма част от постройките на обсерватории и станции на Национален институт по метеорология и хидрология в този интервал са изграждани по " икономически метод " - с безплатен труд на работещите в Национален институт по метеорология и хидрология. След 1989 година Национален институт по метеорология и хидрология не е получавал за стопанисване нови парцели, а е поддържал предоставените му със лични средства.

Всички останали активи са придобивани със лични средства на Национален институт по метеорология и хидрология, а не са предоставени от Българска академия на науките. Това са обстоятелствата. По тези аргументи, изрично не одобряваме на Национален институт по метеорология и хидрология да не се даде цялата стопанисвана от него благосъстоятелност и всички активи, с които разполага, се показва в отвореното писмо от Национален институт по метеорология и хидрология до сътрудниците им в Българска академия на науките.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР