Твърденията, че пандемията у нас отминава, са популистки и вероятно

...
Твърденията, че пандемията у нас отминава, са популистки и вероятно
Коментари Харесай

Доц. Околийски: Иде пета вълна на коронавируса в България

Твърденията, че пандемията у нас отминава, са популистки и евентуално ни чака пета вълна. Около това мнение се сплотиха медицински експерти, с които беседва националното радио.

" Не е утешителен методът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от виновните лица, тъй като към момента и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, прекомерно висок брой починали хора. Платото, за което се приказва, е също доста условно - изключително на фона на ниския брой имунизирани, аз не виждам никакви мотиви за оптимизъм ", съобщи доцент Михаил Околийски, специалист в Офиса на Световната здравна организация в България.

По думите му страната от дълго време е трябвало да реализира имунизиране на над 50% от популацията, а хората даже не съблюдават ограниченията. А данните на СЗО сочат, че единствено 26 на 100 от медиците в България са ваксинирани.
 Очакват се пет нови ваксини против COVID-19
Очакват се пет нови ваксини против COVID-19

Включително под формата на хапче и спрей

Според доктор Людмил Шопов, кардиолог в Клиниката по Кардиология на УМБАЛ " Царица-Йоанна - ИСУЛ ", изявленията, че вълната отминава, са много популистки : " По-скоро ще остане едно плато с много случаи дневно, а лечебните заведения са на лимита на силите си. Всеки ден се изписват по 10-12 пациенти и леглата се заемат незабавно. Имаме 100 кревати за приблизително тежки случаи и 20 интензивни. Последните не остават празни. А лекарите са изтощени до прекаленост. Ситуацията в този момент е много по-тежка. "

" През цялото на време на пандемията мога да обобщя, че като осигуреност сме били съвсем постоянно на ръба. И като количества О2, ремдесивир, който все не доближава, да не приказваме, че се оказа и не толкоз ефикасен ", добави той.

Според двамата лекари пета или каквато и да е вълна следва , не би трябвало да се осланяме на прелюдия зелен документ, а да се усили наклонността на решителни дейности за имунизиране.

" Защото при нас умря пациент във възрастовата група 20-29 години с подправен документ , без болести. Така, че е неприемливо да се позволява подправянето на документите - това е подигравка ", описа доктор Шопов.

" Ваксинираните доста рядко могат да предават вируса, те прекарват леко и не умират от ковид ", уточни доцент Околийски.
 Разбиха скица за подправени Коронавирус документи в Габрово
Разбиха скица за подправени Коронавирус документи в Габрово

Документът менте вървял по 300 лв. и се изпращал с куриер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР