Твърдения на доц. Мангъров - а именно, че в България

...
Твърдения на доц. Мангъров - а именно, че в България
Коментари Харесай

Носят ли отговорност лекарите, които лъжат за COVID-19

Твърдения на доцент Мангъров - а точно, че в България имало " 564 души, умряли от ваксина против Covid-19 " - бяха опровергани от Министерството на здравеопазването. Това не е първият случай, в който думите на господин Мангъров се разминават с обстоятелствата. Статистиката е безапелационна: над 93% от умрелите от коронавирус у нас в действителност не са имунизирани. " Причинно-следствената връзка " е противоположна на " тезите " на Мангъров.

Трябва ли нещо да се предприеме в случаи с " специалисти ", които, по думите на ръководителя на БЛС доктор Маджаров, " популяризират подправени вести " и затова не могат да бъдат наричани лекари?

Свободата на словото е свещена в едно демократично общество. Не всички отзиви обаче имат идентична годност. Правата и отговорностите са двете страни на една и съща монета; те са неразривно свързани. Упражняването на " моето право " не би трябвало да заплашва другите хора.

Нужно ли е да вземем за пример създателите на документален филм за битките за цивилен права на афроамериканците да отразяват най-подробно и " гледната точка " на представители на " Ку-клукс-клан "? И възможно ли е гледната точка на някой нацист да се показва като еднообразно допустима с тази на жертвите от Холокоста? Не, несъмнено. Това е рисков, изопачен и лъжовен плурализъм.

Ще кажете, образецът, който давам, не е прецизен: организациите, които изповядват расистки хрумвания, са противозаконни, а специалисти като доцент Мангъров имат право да упражняват лекарската специалност. Тъкмо тази е и повода, заради която такива хора не престават драговолно да бъдат канени в медиите и да им се дава естрада, въпреки изказванията им да се разминават с обстоятелствата, открити от науката.

Знае се обаче, че ужасяващите последствия от псевдонаучни теории, пропагандиращи да вземем за пример " превъзходството на бялата раса ", доведоха до оповестяването им постфактум за незаконни. Расистките и други мрачни и човеконенавистни " хрумвания " се преследват и санкционират с цялата суровост на закона в развитите демокрации.

Другаде повдигат обвинявания за разпространение на неистини за Ковид-19

Какво чакаме у нас? Какво още би трябвало да се случи? Не е ли извънредно време в най-слабо имунизираната страна в Европейски Съюз, която няколко пъти оглави разнообразни ранглисти по най-висока смъртност от Ковид-19, разпространяването на подправена здравна информация да бъде глобено? По света има значително образци за лица, против които са повдигнати обвинявания за такова държание. В Южна Африка да вземем за пример през 2020 бе решено, че лица, които популяризират погрешни изказвания за Ковид-19, подлежат на 6 месеца затвор.

Основания за санкциониране на хора, които съзнателно популяризират подправени вести, има и в българското законодателство. Чл. 326 от Наказателния кодекс да вземем за пример планува до две години затвор за лица, които всяват паника и суматоха посредством медиите или други средства, а в случай че от действието са " настъпили обилни нездравословни последствия, наказването е отнемане от независимост до пет години и санкция от 10 хиляди до петдесет хиляди лв. ".

Антиваксърът Венцислав Ангелов-Чикагото неотдавна преби доктор, тъй като бил сложил ваксина, от която сякаш умрял пациент. Ангелов, прочут с политическите си провокации, присъдите си и поддръжката за Орешарски, както и лекарят Мангъров в действителност пеят в един хор. И двамата участваха в митинга на " Възраждане " против зелените документи пред Народното събрание. На този митинг бяха направени опити да се стигне до ескалация на напрежението и до взлом на Народното събрание.

В случаите с специалисти като господин Мангъров съгласно мен не става дума за " независимост на словото ", а за разпространение на лъжи, рискови за публичното здраве. Остават и подозренията, че тези внушения се вършат в името на користни политически цели. Липсата на политическо водачество и безгръбначието на доста медии у нас доведоха до избуяването на ирационални страхове във връзка на пандемията. Духът, уви, към този момент е пуснат от бутилката. Това, несъмнено, не значи, че той не може да бъде пъхнат назад в нея.

Кои хора са експерти

Нека обаче да допуснем, че медиите престанат да канят " специалисти ", разпространяващи подправени вести за Ковид-19; че техните сътрудници лекари решат да им наложат някакви наказания. Отделен въпрос е по какъв начин тъкмо ще стане това, в случай че значително персонални лекари, обратно на всички научни обстоятелства, отхвърлят да слагат ваксини. Редно би било даже тези лица да бъдат изправени пред съда.

Въпросът е в това дали тези извънредно закъснели дейности няма да имат тъкмо противоположен резултат. Ако специалисти като Мангъров и другите сходни на него бъдат глобени, те ще се трансфорат в още по-големи мъченици в очите на антиваксърите. А позициите на феновете на тайните теории в допълнение ще се втвърдят.

Коментарът е препубликуван от " Дойче веле ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР