Твърдението на Столичната община, че в паркове и градинки е

...
Твърдението на Столичната община, че в паркове и градинки е
Коментари Харесай

София не е ограничила скоростта на е-тротинетките под наем

Твърдението на Столичната община, че в паркове и градинки е лимитирана скоростта до 7.5 км/ч на електрическите тротинетки на частната компания, която ги отдава под наем и с която общината има контракт, е на път да се окаже подправена вест. Ограничението трябваше да бъде въведено поради сигурността на софиянци. Всъщност набиращите все по-голяма известност транспортни средства не престават да се движат в пешеходни зони със доста по-висока скорост от тази на минувачите, до която общината се закани да я смъкна.

За е-скутерите няма предел нито в градинката на НДК, нито в пешеходната зона на бул. „ Витоша “, нито пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “, в които от " Московска " 33 дадоха обещание рестрикции, видя „ Сега “. В края на август координаторът на общинския план „ Зелена София “ Елица Панайотова съобщи, че тротинетките към този момент се движат с до 7,5 км/ч, а не с до 25 км/ч тук-там с доста минувачи. Вчера общинският консултант от ГЕРБ Зафир Зарков удостовери пред Българска национална телевизия, че ограничаването към този момент е в действие. Преди дни Панайотова разясни още, че то се управлява от софтуера на возилата и че в приложението към тях София е маркирана по зони, като в пешеходните тротинетките са програмирани сами да забавят темпото. Тя призна, че Столичната община е в положение да наложи ограничения само на скутерите на частната компания, само че не и на персоналните. Следващите дни демонстрираха, че тя не е направила даже това.

Столичната община продължава да не дава отговор на въпроса за какво позволи да се печели от транспортна услуга, която още не е в обсега на Закона за придвижване по пътищата. Представителите й продължават да дават уклончиви отговори и по кое време ще е подготвен правилникът за потреблението на тротинетките. Въпреки че кметът Йорданка Фандъкова употребява старта на частния план преди месец като избирателен пиар, в понеделник съпартиецът й Зафир Зарков отхвърли да признае, че общината носи виновност за хаоса с електрическите тротинетки. Той избегна отговор на въпроса не е ли избързала Столичната община с стартирането на споделената услуга и дали полицията има право да постанова наказания сега. Зарков призна, че е обикновено налаганите от КАТ санкции да се обжалват, и позволи, че е допустимо съдът да стартира да ги анулира. Зам.-шефът на транспортната комисия в СОС за следващ път повтори тезата, че по казуса с тротинетките се работи интензивно и че " вярата е разпоредбите да са подготвени до месец-два ".

Същевременно първите санкции за каране на тротинетки към този момент са факт, заяви Би Ти Ви. Очаквано, те не са наложени на ползватели на услугата на частната компания за споделени пътувания, а са за притежатели на персонални е-скутери. В региона на кръговото на Телевизионната кула в София служители на реда са издали акт на Пол Найденов за нарушаване на Закона за придвижване по пътищата. В него е написано, че е нарушен текст от закона, съгласно който по пътищата, отворени за публично прилагане, се позволяват единствено моторни транспортни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер. Санкционираният мъж прецизира, че се е опитал да записва тротинетката си в КАТ, само че му поискали договор за покупко-продажба. „ После видяха мощността на тротинетката и ми споделиха, че тя не предстои на вписване ”, изясни Найденов. Той съобщи, че ще апелира акта, тъй като има дупка в закона.

 

НА ДВЕ ГУМИ

Според Елица Панайотова от „ Зелена София “ в бъдещите законови промени най-вероятно скутерите ще бъдат приравнени с велосипедите и за тях ще важат разпоредбите, които важат и за колелетата. Според нея обаче е-тротинетките не са противозаконни и сега. „ Общината е подписала меморандум с три компании с концепцията, доколкото е допустимо, да контролира значими за сигурността на всички детайли от напредването. Това е опит да се вкара някакъв ред, преди законите да се трансформират ”, стимулира се тя. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР