Твърдението, че трябва да се яде топла храна поне веднъж

...
Твърдението, че трябва да се яде топла храна поне веднъж
Коментари Харесай

Инфлацията и стресовото ежедневие изпращат топлия обяд в историята

Твърдението, че би трябвало да се яде топла храна най-малко един път дневно, е познато на доста генерации. Но в действителност ли застрашаваме здравето си, в случай че откажем да ядем топла храна, с цел да спестим пари?

Изглежда хората по света все по-често се отхвърлят от топлия обяд. Популярните обедни менюта в заведенията за хранене са по-скъпи, а инфлацията ‚яде “ все по-голяма част от заплатите. Вместо сладкарници и заведения за хранене от ден на ден хора избират студена храна, която може да се изяде бързо или да се постави в кутията вкъщи заран. Нашите баби и прабаби щяха да ни порицаят за такова хранене.

Ежедневната порция " нещо горещо " за стомаха е съвсем закон. Но в действителност ли е належащо да се яде топъл обяд всеки ден? Кара ли ни това да работим по-зле? Или би трябвало да го създадем всекидневие допустимо най-скоро?

Сандвич за обяд

Обилният обяд постоянно се състои от две или даже три топли ястия. Но в доста страни казусът не е подобен. Например във Англия и Съединени американски щати, както и в скандинавските страни, една междинна закуска с бърз сандвич е задоволителна, с цел да се яде напряко в офиса. Едва в късния следобяд се стига до топла храна. Може би скоро ще станем очевидци на края на тази традиция, наследена от времената, когато хората са се занимавали с тежък физически труд и по тази причина са се нуждаели от доста сила.

Данните ясно демонстрират, че половината от хората, които са ходили постоянно на обяд в ресторант, към този момент не посещават заведенията за хранене след края на пандемията от ковид. Хората се задоволяват със сандвич или в най-хубавия случай вземат храна в кутията от у дома. А в случай че отидат на ресторант, се стараят да похарчат колкото се може по-малко, като се отхвърлят от чорба, сладкиши и даже питиета. Клиентите към този момент деликатно ревизират цените.

Разходите в заведенията за хранене в интервал на обстановка и ниска инфлация нарастват по-бързо от цените. Продажбите на доставки на храна също са намалели. Това евентуално се дължи на композиция от фактори. По време на пандемията хората привикнаха да готвят у дома, даже и през делничните дни. Те отвикнаха да вървят по заведения за хранене и осъзнаха, че нямат потребност от тях. Мнозина не престават да работят от вкъщи си, защото доста компании откриха, че това е по-изгодно, а храната е станала по-скъпа. Така метод хората към този момент се задоволяват с самун и сирене за вечеря. Някои фамилии подготвят храна единствено през уикендите.

Студено не значи нездравословно

Наистина ли наклонността е толкоз нездравословна? Катрежина Шимкова, диетолог, показва, че самото разбиране " студено хранене " може да включва необятен набор от ястия и те не всеки път са толкоз нездравословни или неприятни. " Повечето хора схващат концепцията за студено хранене най-вече като сандвич, който действително може да бъде закуска, само че като постоянно хранене всеки ден не е подобаващ. "

Вярно е, че топлинната обработка на някои храни покачва смилаемостта на веществата за организма, като характерен образец за това са морковите. Разбира се, през студения сезон топлата храна сгрява тялото, подтиква храносмилането и постоянно се усвоява по-добре. Много хора без купа чорба или топло второ ядене се усещат като че ли не са яли задоволително или не са сити.

Но, както прибавя Кеатрежина Шимкова, топлото хранене по обяд или единствено едно топло хранене дневно, възприемано като нужда, съгласно нея няма научна основа. Това е по-скоро вкоренена традиция. " Смисълът е човек да има най-малко едно ядене, което е в действителност качествено и уравновесено. Тоест не би трябвало да е кифла с наденица, която се яде на тичешком по време на работа. Човек би трябвало да седне на масата и да се храни умерено ", прибавя експертът.

Тя показва също, че не трябва да забравяме студената и така наречен сурова храна, с която би трябвало да внимаваме, изключително поради огромното количество фибри и компликациите при храносмилането. Топлинна обработка се изисква на първо място при месото, бобовите култури и яйцата. " Вече сготвените храни могат да се сервират и студени. Ако ядете храна с пресни зеленчуци, варени яйца или да вземем за пример риба звук или охладено месо дружно с малко сос от кисело мляко, това е студена храна, а не сурова, и затова е уравновесена. Така че несъмнено няма потребност да се храните с топъл обяд. От моя позиция е потребно да се комбинират термично обработени храни с пресни храни, като зеленчуци и плодове или покълнали бобови растения или семена ", споделя Катрежина Шимкова.

Един от причините против топлия обяд е, че след него може да ни се приспи и да ни затрудни в работата. При по-внимателна инспекция обаче се оказва, че това не е тъкмо по този начин. " Умората след хранене, така наречен food coma - хранителна кома, е обикновено събитие както след горещи, по този начин и след студени ястия ", споделя терапевтът и изяснява: " При горещите ястия резултатът може да бъде по-силно изразен, тъй като да вземем за пример месото се усвоява по-трудно и по-дълго, а горещите ястия могат да съдържат и повече мазнини и да се усвояват по-дълго “.

Но същата отмалялост и липса на сила се усеща и след хранене, богато на елементарни въглехидрати. За разлика от тях е целесъобразно да включите в менюто си така наречен комплицирани въглехидрати, защото силата от тях се освобождава последователно и организмът разполага с задоволително количество, с цел да издържи дълго време.
„ Сложните въглехидрати се набират от пълнозърнести артикули, бобови растения и зеленчуци. Затова най-важното е съставът на храната, а не под каква форма се сервира тя - топла или студена ", счита Катрежина Шимкова.

Основното хранене за деня

" Ако желаете да спестите пари от обеди в заведения за хранене, не се колебайте да се откажете от тях ", споделя диетологът. Обядът би трябвало да бъде главното хранене за деня и да обезпечава към 30% от дневната сила.

Ако би трябвало да намалите разноските, приготвяйте обяда си вкъщи, само че бъдете деликатни. Използвайте качествени артикули, сезонни зеленчуци и плодове и избягвайте промишлено модифицираните храни, които са небогати на хранителни субстанции и нормално са богати на мазнини и захар. Тогава ще възстановите физическото и психическото си здраве, както и силата си.

Добре хапнал – добре поработил

Можем да вземем образец от американците. Според Кристофър Уанек, американски специалист, който изследва въздействието на храносмилането върху продуктивността, здравето и комфорта на служащите, приемът на храна би трябвало да подхожда на калорийния разход на служителя. Ако прави тежка физическа работа, да вземем за пример на открито в студа, се нуждае от повече от 3500 калории дневно, до момента в който в случай че седи в офиса, нормално се нуждае единствено от 2000 калории дневно. Винаги би трябвало да се обръща изключително внимание на свежестта на продуктите.

В труда си " Хранене на работното място " специалистът предлага разновидности за хранене денем, някои от които зависят от размера на компанията и нейния бюджет.
Обядът е доста значим, споделя Кристофър Уанек, който е провел изследване по тематиката за Международната организация на труда. Човек, който се е нахранил с качествена храна от пресни артикули преди обед, не огладнява следобяд и не му се постанова да протяга ръка към бисквити и шоколадови десерти. От друга страна, обядът не трябва да е прекомерно калоричен, с цел да не ви " умори ", както към този момент беше написано нагоре, и да не ви се приспи на работа. Всичко това се отразява на здравето, на психическото положение и на връзките с сътрудниците.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР