„Твърде вероятно e през есента, към зимата да се появят

...
„Твърде вероятно e през есента, към зимата да се появят
Коментари Харесай

Проф. Христова: Няма случаи на необясним хепатит при деца у нас

„ Твърде евентуално e през есента, към зимата да се появят нови разновидности или да се получи струпване на разновидности, които да доведат до нов вид на ковид и той да увеличи заболеваемостта. Вероятно вълната ще бъде с по-леко протичане, само че с повече инфектирани “. Това предвижда пред Nova News шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Тя изясни, че сега намаляването на случаите на COVID-19 е стабилно, само че темпът на това понижаване се забавя.

Вирусологът разяснява и тематиката за случаите на непонятен хепатит при деца, и уточни, че все още има единични случаи измежду децата в Европа, главно във Англия, само че у нас такива не са следени. Проф. Христова добави, че главният въпрос е етиологията на болестта.

„ Това е инфектиране на черния дроб, което не е породено от главните вируси, които водят до хепатит. Много е нетипично за децата, те по-често боледуват от инфекции на стомашно-чревния тракт, на дихателната система “, сподели специалистката и удостовери, че най-същественото в този момент е да се открие причинителят на болестта, което стана настоящо през последните дни.

При най-малко половината случаи има потвърден аденовирус, само че той визира най-много децата в детските градини и предизвиква зимните болести, предава се по въздушно-капков път, както и при допир на кожата на болен или повърхности.

По думите й има два разновидността коронавирусът да повлияе за появяването на хепатит – пряк, посредством увреждане на микроциркулацията, и косвен, заради понижен имунитет след прекарано друго заболяване.

„ Ясно е, че не се дължи на ваксини, защото децата не са били имунизирани “, акцентира тя.

Проф. Христова изясни, че лекуването на хепатита е известно от години, то обаче е симптоматично и поддържащо, етиологично не може да има, тъй като не е прочут причинителят.

Тя бе безапелационна, че има основана организация за ранно разкриване на възможни случаи на хепатит при деца. Лекарите в страната са инструктирани да обръщат по-сериозно внимание на деца с нараснали равнища на трансаминази и даже и най-леки прояви на иктер, със стомашно-чревни недоволства.

„ В НЦЗПБ има подготвеност ще бъдат изследвани проби за всички типове вируси, освен хепатитни, с цел да се засекат рано възможни положителни случаи. Това значи, че ще се изследват и за аденовируси, и за ентеровируси, Епщайн-Бар, цитомегаловирус и т. н. “, увери шефът на НЦЗПБ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР