Твърде тесен се оказа салонът на Държавния куклен театър в

...
Твърде тесен се оказа салонът на Държавния куклен театър в
Коментари Харесай

„Орфей“ завладя русенската публика

Твърде стеснен се оказа салонът на Държавния куклен спектакъл в Русе, с цел да побере всички искащи да се насладят на премиерното зрелище на „ Орфей “, което се игра в два следващи дни – на 4-и и 5-и ноември.

Дни преди този момент обаче всички места бяха разпродадени, а тези, които съумяха да се снабдят с билет дефинираха спектакъла като трогателен и вълнуващ. Специални поздравления към актьорите и екипа, които стоят зад пърформанса, бяха отправени и от името на регионалния шеф Анатоли Станев. „ Настоящият театър е следващата опция да си напомним някои от най-важните житейски уроци, като в същото време се окажем на едно митично и завладяващо странствуване “, се споделя в написаното от Станев. Той пожелава на екипа на културната институция безстрашие и им благодари за приноса към моралното развиване на района. „ Знам какъв брой доста труд полагате, с цел да ни накарате да се зарадваме, благодаря ви. Изкуството е постоянно и ние имаме все по-осезаема потребност от него “, добавя още регионалният шеф.

„ Орфей ” е спектакъл-паноптикум, формиран от монументални визуално-пластични картини, спектакъл-мозайка, съчетаващ спектакъл на придвижването, игра с маски, кукли и театрални знаци. Митът за Орфей и Евридика пресъздава тематиката за раздялата и гибелта, за силата и слабостта на човешката душа. Постановката внушава, че въпреки да е божествено творение, индивидът е единствено една искрица светлина измежду необятното звездно небе.

Тракиецът Орфей е фамозен с божествената си заложба на непостижим музикант, артист и стихотворец. Неговият облик носи в себе си трагичното несъгласие сред силата и слабостта. Той умира трагично, само че с достолепието на рицар. Рицар, чиято мощ е музиката. Неговото оръжие и щит са божествената заложба и златната лира на Аполон. Така се оказва, че музиката е изкуство, което допира и извисява индивида до божественото съвършенство. Музиката и любовта са подарък и мощ от боговете. Любовта е неподвластна даже на гибелта.

Музикалната картина на спектакъла е построена от най-популярните тематики и арии в операта на Глук „ Орфей и Евридика “, както и авторска музика. Спектакълът, който е с времетраене от към 70 минути, е отдаден на 260-годишнината от основаването на фамозната барокова опера на Глук.

Постановката „ Орфей “ ще се играе още веднъж на 9-и, 23-и и 24-и ноември от 19:00 часа. Билети могат да бъдат закупени от касата на Държавния куклен спектакъл.

Сценарият и режисурата на постановката е на Тодор Вълов, сценографията на Наталия Гочева, за музиката, музикалната акомодация и звуковата картина е виновен Пламен Мирчев – Мирона, а художествено осветяване е от Ивайло Марков. В представлението вземат участие актьорите – Христина Стоянова, Радинела Тотева, Светлина Станчева, Ивета Маринова, Любен Русенски, Васил Маринов, Димитър Пишев, Мартин Пашов. Няма по какъв начин да не се спомене и работата на художественото ателие – Георги и Таня Пасеви, Диляна Асенова, Евгения Лачева и шивашкото ателие – Теодора Бонева. Звукът пък е поверен на Илиян Венков, осветлението на Правдомир Топалов, театралното обслужване на Емил Маринов, Мирослав Стоянов, Нури Акиф, а графичното оформление и плаката на Силвия Чепарова. Фотограф е Димитър Митев, а трейлърът  е дело на Венцислав Тодоров.

Припомняме, че преди по-малко от месец екипът на Държавния куклен спектакъл в Русе се завърна с четири награди от XVIII Международен куклен фестивал „ Златният делфин “. Всички те бяха свързани със спектакъла „ Пинокио “ по Карло Колоди и бяха връчени на Пламен Мирчев – Мирона за музикална среда, на Наталия Гочева за сценография, на Светлѝна Станчева за поддържаща женска роля, която изигра Лисицата в спектакъла, както и на Мартин Пашов за водеща мъжка роля. Той се превъплъти в облика на самия Пинокио.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР