Твърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен

...
Твърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен
Коментари Харесай

„Галъп“: Твърде сложен изказ в учебниците и материал не за възрастта – основни проблеми за родители и ученици


Твърде комплициран изказ в учебниците, материал, който не е съгласуван с възрастта на децата, прекомерно доста информация, незадоволително образци и пояснения, малко време за извършения. Това са главните компликации, които срещат децата в учебно заведение.

Изводите са от национално проучване на „ Галъп интернешънъл Болкан “, извършено по поръчка на Министерството на образованието и науката. В пространни изявленията с родители и деца от I до Х клас, социолозите питаха за проблеми в образователните стратегии по обособените предмети и в съответните учебници. Бяха събрани и рекомендации за процеса на учене.

Малко над половината от интервюираните родители признават, че децата им имат усложнения по един или повече предмети. Най-голямата част от тях - 37%, дефинират онлайн образованието като съществена причина за компликациите на детето. Почти 33% упрекват учителите, че преподават зле. Близо 28% считат езика в учебниците за неразбираем. Толкова са и тези, съгласно които материалът е прекомерно обемен.

Проблеми показват и родителите, чиито деца се оправят добре в учебно заведение. Около една трета от тях считат за спънка неразбираемия език в учебниците и образователните пособия. Над 23% считат, че образователното наличие не е съобразено с възрастта на детето, също толкоз са недоволни от метода, по който учителят сервира материала.

Математиката е най-трудният предмет в съвсем всички класове, съгласно отговорите на родителите. Голяма част от тях са уверени, че образователен материал по математика е „ свален “ от по-горните класове в по-долни. Оплакват се и от липса на задоволително време за извършения.

В III и IV клас проблематични са и други предмети като индивидът и обществото и индивидът и природата. Много родители показват, че изучаваният материал не е съгласуван с възрастта на децата, има прекомерно огромен и недобре класифициран размер от информация, който обърква учениците. Често се стига до заучаване „ наизуст “ на уроците по тези предмети, без да се схваща наличието.

Повече от половината родители оказват помощ на децата си в подготовката на уроците. В началните класове делът на тези майки и татковци доближава 84%.

Всеки трети родител заплаща за частни уроци по предмети, преподавани в учебно заведение, като 17% от децата посещават спомагателни занимания по два или повече предмета. Делът на тези отговори е доста по-висок измежду родителите на възпитаници в прогимназиален и гимназиален курс, което се свързва и с подготовката за изпитите след VII клас и за матурите.

Две от всеки пет деца сред I и IV клас признават, че не схващат част от наличието на учебниците, главно по математика. Затрудняват ги основно текстовите и логическите задания. Те постоянно се оплакват, че нямат задоволително време да се упражняват. Според половината от тях уроците са прекомерно дълги.

Проблемът се задълбочава в прогимназиалния стадий (V -VII клас). Там към този момент 57,6% от учениците декларират, че част от учебниците са написани комплицирано и неясно. Повечето седмокласници, само че и доста петокласници и шестокласници, се оплакват най-вече от учебниците по история и цивилизации.

Учебното наличие по география и стопанска система също се оказва мъчно разбираемо за част от учениците сред V -VII клас. Тук комплицирани съгласно тях са множеството нови термини и прекомерно многото информация в учебниците, която би трябвало да се помни наизуст.

Гимназистите недоволстват от прекомерно огромния размер от информация, който съгласно тях е непотребен и затруднява ученето и определянето на най-важното. Много от запитаните възпитаници желаят учебници на по-достъпен език, повече време за извършения и по-интерактивно преподаване на материала – с повече илюстрации, графики и образци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР