Твърде рано е Федералният резерв да изоставя политиката си на

...
Твърде рано е Федералният резерв да изоставя политиката си на
Коментари Харесай

Георгиева: Фед трябва да продължи с увеличението на лихвите

Твърде рано е Федералният запас да изоставя политиката си на нападателно повишение на водещите лихви. Това съобщи в изявлението за AP по необятен кръг тематики ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Данните за инфлацията в Съединени американски щати и Европа към момента са прекомерно високи и към този миг ни споделят, че е прекомерно рано да вършим крачка обратно “, споделя Георгиева.

Според нея е време Китай да отстъпи от огромните локдауни и да премине към по-целенасочен метод към COVID-19. По мотив избухналите преди няколко дни митинги против политиката на управляващите за битка с ковид в редица китайски градове, Георгиева прикани за " рекалибриране " на строгата политика за " нулев Коронавирус " на Пекин, която има за цел да изолира всеки обособен случай на болестта, " тъкмо поради въздействието й, както върху хората, по този начин и върху стопанската система ".

Относно обстановката в Китай Георгиева приканва страната да се обърне към имунизационна политика и да се концентрира върху " имунизиране на най-уязвимите ".

Виждаме какъв брой е значимо да се отстъпи от огромните локдауни, да се работи доста целеустремено с рестриктивните мерки. Това разрешава да се овладее разпространяването на COVID-19, без да се заплаща забележителна икономическа цена ”, сподели още Георгиева.

Ниските равнища на имунизиране измежду най-възрастните е значима причина Пекин да прибягва до локдауни, а появяването на по-заразни разновидности сложи мощен акцент върху напъните за попречване на всякакво вероятно разпространяване на патогена, написа AP.

Локдауните забавят всичко - от пътуванията до оборота в търговията на дребно и продажбите на коли във втората по величина международна стопанска система. Затова Георгиева прикани Пекин " да поправя цялостния си метод към метода, по който Китай прави оценка действието на веригите за доставки поради " резултата на доминото ", което това оказва върху останалата част от света ", добавя организацията. МВФ предвижда, че тази година китайската стопанска система ще нарасне единствено с 3.2%, което е под междинния ритъм на напредък за света - нещо, което по принцип рядко се случва.

Комунистическата партия към този момент предприе стъпки в посоката, която Георгиева предлага, преминавайки към уединяване на здания или квартали с инфекции, вместо на цели градове и направи други промени, ориентирани към понижаване на икономическите вреди. Скокът на инфекциите от октомври насам обаче накара локалните управляващи да наложат карантини и други ограничавания, които съгласно от ден на ден китайски жители са прекомерно крайни.

Докато резултатът от Коронавирус политиката на Пекин се усеща по целия свят, Георгиева очерта като най-големия риск за международната стопанска система високата инфлация, която принуждава централните банки да покачват водещите си лихви, което оскъпява заемите за потребителите и бизнеса.

На въпрос дали Фед би трябвало да направи пауза в повишението на водещите си лихви, което води до усилване на $ и слага под напън най-бедните страни, Георгиева сподели, че американската централна банка " няма различен вид, с изключение на да следва същия път, до момента в който се стигне до действително намаление на инфлацията ".

Дължат това на американската стопанска система, дължат го на международната стопанска система, тъй като каквото се случи в Съединени американски щати, в случай че инфлацията не бъде сложена под надзор, може също да повлияе останалата част от света ", предупреди управляващият шеф на МВФ. 

Наред с това е належащо държавните управления да се грижат за най-уязвимите хора, без да подкопават напъните на централната банка с непотребни разноски ”, сподели още Георгиева.

По думите й политиците са изправени пред сложни времена.

„ Те би трябвало да бъдат дисциплинирани в битката с инфлацията. Защо? Защото инфлацията подкопава основата за напредък и визира най-вече бедните хора “, добави тя.

Георгиева предизвести още, че напрежението сред Китай и Запада и сред Русия и Запада заплашва да ограничи търговията и нейния благоприятен резултат върху икономическия напредък и просперитета.

“Светът се нуждае от по-цялостен фокус върху продоволствената сигурност, който понижава отпадъците, усилва продуктивността и най-важното - отделяа повече внимание на дребното земеделие, от което ще зависи огромна част от поминъка на хората, изключително в разрастващите се страни ”, акцентира ръководещият шеф на МВФ.

Тя добавя още, че създалата енергийна рецесия война на Русия в Украйна е опция за „ ускорение на прехода към нисковъглеродни енергийни доставки “ посредством тласъци за зелени вложения.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинМВФ Кристалина Георгиева Фед локдаун Китай ПоследниНай-четениФинанси 160 Георгиева: Фед би трябвало да продължи с нарастването на лихвите Накратко 224 Вечерни вести: Гласуваха удължаването на бюджета; КЕВР санкции 6 енергийни сдружения Транспорт 344 Частни парцели пречат на концесията на Летище Пловдив Крипто 120 Сблъсъкът Роналдо-Меси оживя и на арената на криптовалутите Компании 7934 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6154 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Политика 6098 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Бюджет и финанси 4502 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Всички новиниОще от ФинансиВиж всичкиКредитите и лихвите: пристигна ли повратната точка?Жилищата в София са достъпни* единствено за 10% от домакинствата
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР