Твърде рано е да се каже дали светът е изправен

...
Твърде рано е да се каже дали светът е изправен
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Рано е да се каже дали сме изправени пред продължителна инфлация

Твърде рано е да се каже дали светът е изправен пред интервал на продължителна инфлация. Това съобщи пред кореспонденти ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщи Ройтерс.

Тя обаче предизвести за съществени проблеми, в случай че икономите не станат по-устойчиви на бъдещи разтърсвания.

Георгиева съобщи, че управляващите по света би трябвало деликатно да калибрират своите фискални и парични политики през 2022 година, с цел да се уверят, че премахването на въведените поради пандемията стопански тласъци и повишението на лихвените проценти няма да подкопаят възобновяване на стопанската система.

Миналата седмица МВФ намали прогнозите си за растежа на световната стопанска система, както и на двете най-големи стопански системи - Съединени американски щати и Китай, акцентирайки като аргументи неяснотата към пандемията, инфлацията, проблемите с веригите на доставки и стягането на паричната политика в Съединени американски щати.

За разлика от 2020 година, първата година на пандемията от ковид, когато финансовите министри и централните банкери координираха и синхронизираха своите дейности, в този момент изискванията в обособените елементи на света доста се разграничават, което значи, че са нужни дейности, които дават отговор на характерните обстановки в другите страни, споделя Георгиева.

Според нея пандемията остава най-големият риск за международната стопанска система и е значимо да се усилят напъните за повишение на имунизационните равнища в страните с ниски приходи, като задачата е да се доближи равнище на имунизация от 70% в страните по света доникъде на 2022 година

По думите на Георгиева инфлацията е повишила повече от предстоящото заради спирания на веригата за доставки, по-високото от предстоящото потребителско търсене на артикули и разтърсвания при цените на храните.

Запитана дали тези условия и ескалиращата рецесия сред Русия и Запада поради Украйна могат да доведат до епоха на устойчива инфлация, Георгиева сподели: „ Краткият отговор е, че е прекомерно рано да се каже. Това, което можем да предвидим, е един свят, където шоковете са по-често срещани “.

Тя сподели, че старания да се влага повече в устойчивостта на хората, стопанската система и околната среда ще оказват помощ за основаването на повече благоприятни условия за по-голям напредък на работните места и за разцвет.

Неуспехът да се създадат такива вложения би съдействал по-мрачна вероятност, при която да станем очевидци на „ събития, за които не сме готови “, сподели Георгиева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР