Твърде рано е да правим оценка на Българското европредседателство. Това

...
Твърде рано е да правим оценка на Българското европредседателство. Това
Коментари Харесай

Дончев: Темата за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани вече е част от дневния ред на Евросъюза

Твърде рано е да вършим оценка на Българското европредседателство. Това сподели в изявление за предаването „ Преди всички “ вицепремиерът Томислав Дончев.

„ Ефектите и политическите триумфи би трябвало да се мерят идващите няколко месеца. Включително и във връзка с това до каква степен всички придвижени досиета по какъв начин не престават. Всичко, което е вкарано в политическия дневен ред на Европа, по какъв метод продължава. Това ще бъде същинското измерение на това какъв брой сполучливо е било председателство на Съвета на Европейски Съюз “, изясни той.

Според него държавният уред и администрациите са се справили чудесно с работата си по време на председателството: „ Факт е, че България съумя да отгледа за последните 10 години извънредно добре готови специалисти в администрациите, които са в министерствата, в непрекъснатото посланичество в Брюксел и като обща оценка мисля, че те свършиха чудесна работа. Моята оценка във връзка с администрациите ни е, че те се оправиха чудесно. От тук нататък е въпрос на мениджърска изкусност тези хора, с този потенциал, който са натрупали, в това число да бъдат употребени по най-хубавия метод “.

По думите на вицепремиера, участието на Македония и Албания няма по какъв начин да се случи елементарно, само че всички рационални причини допускат, че Западните Балкани в вероятност би трябвало да бъдат част от Европейски Съюз: „ Може би задача за политиците на някои от държавите-членки е да убедят техните жители и техните общества. Съзнавам, че това не всеки път е елементарно “.

Дончев разяснява и идната многогодишна финансова рамка за интервала 2021-2027 година:

„ На мен предлагането на Европейска комисия ми харесва и смятам, че е добре достижение, тъй като съумява да съчетае всички остарели провокации, които имаме – кохезия, конвергенция, акцент върху научните проучвания и в това време да обърнем внимание на новите провокации, свързани сигурно, миграция, добър баланс сред всички разнопосочни ползи, в това число и тези след Брекзит. Обичайно финалът – това, което имаме като артикул най-после, не се разграничава чак толкоз коренно от предлагането на Комисията, само че постоянно има промени “.

Вицепремиерът изясни, че структурирането на нов Европейски парламент лишава сред 3 и 6 месеца, което би било проблем при приемането на многогодишната финансова рамка: „ Тук огромният проблем е цяла Европа, не България, да не закъснее доста със идващия програмен интервал. Всички страни са свързани, тъй като употребяват финансиране от всички финансови принадлежности. Дупки във времето, в което не се осъществя тази политика, би било вреда за Европа “. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР