Твърде малко вероятно е да се намерят инвеститори за АЕЦ

...
Твърде малко вероятно е да се намерят инвеститори за АЕЦ
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: АЕЦ Белене е като да инвестираш в стационарен телефон

Твърде малко евентуално е да се намерят вложители за АЕЦ „ Белене ”, при изискванията, които държавното управление е сложило, без никаква форма на държавна или непазарна поддръжка.
 Цветя и рози от Петкова: АЕЦ Белене - съвременна, газопроводът - печеливш
Това съобщи някогашният енергиен министър Трайчо Трайков по бТВ. Проектът няма метод да бъде печеливш при пазарни условия, когато стартира да създава електрическа енергия и да я продава на пазара, разяснява още той.

По думите му тогава въпросът е кой ще поеме загубата. „ Ако се появи вложител, той или разчита някой да му покрие загубата, или има други цели, които не са стопански ”, означи Трайков.

Той е безапелационен, че няма метод този план да печели в бъдеще. „ Това е все едно 90-а година да инвестирате във закрепен телефон, когато стартира интернетът и мобилната връзка. Енергетиката се движи в напълно друга посока и скоро притежанието на такава мощ като нова нуклеарна централа не просто ще е малко неизгодно, а и ще пречи ” , означи Трайков.

Според него, даже България да не взе участие с никакви пари в строителството на централата, ще има още към 1 милиарда евро разноски единствено за инфраструктурата, които не се чака да ги заплати вложителят.

„ С това, което участваме, в случай че централата губи по-късно, ние последователно ще го загубим в интерес на кредиторите, т.е. ще сме се сдобили с нещо огромно и пречещо на цялата енергетика, ще сме похарчили 1 милиарда евро, ще сме дали всичко, което до момента ме вложили и най-после няма да е наше. Каквато и цена да се вземе на тези активи, ще е по-добре, в сравнение с те да се влагат в губещо дружество ”, аргументира позицията си Трайков.

По отношение на „ Турски поток ” той означи, че се чака ние „ да си бръкнем в джоба ”. „ Планът е за 3 милиарда лв. България да построи нови няколкостотин километра тръби, с които да транзитира съветски газ, надявайки се след десетки години да си върне инвестицията ”, съобщи той.

Трайков посочи, че сега получаваме по близо 100 млн. $ годишно от пренос, без да се постанова да влагаме огромни суми в допълнение. „ Новото предложение е да дадем 3 милиарда, с цел да продължим да транзитираме, единствено че в друга посока, като в това време се откажем от единия милиард $ почти, които имаме да получаваме до 2030 година по в този момент настоящия контракт ”, добави той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР