Тутракан. На тържествена сесия по повод Деня на Тутракан -

...
Тутракан. На тържествена сесия по повод Деня на Тутракан -
Коментари Харесай

Силистра: Общинският съвет на Тутракан прие предложението градът да бъде обявен за Град на Българската бойна слава

Тутракан. На тържествена сесия във връзка Деня на Тутракан - 21 септември, Общинският съвет одобри предлагането на кмета доктор Димитър Стефанов - Тутракан да бъде разгласен за " Град на Българската бойна популярност ", съобщи сътрудник на " Фокус " . " Към сегашния миг всички знаем, че Тутраканската епопея през днешния ден е знак на българската бойна популярност и на героизма на българския боец, който стимулиран от справедливите си хрумвания за избавление на поробените си братя, демонстрира чудеса от подвиг и мъжество за успеха над съперника ", акцентира на съвещанието доктор Стефанов.
Град Тутракан е знак на българското войнско майсторство и се явява сборен облик на войните за национално обединяване. Тук, при нас, се е състояла една от най-величавите победи на Българската войска през Първата международна война. Тук, на нашето полесражение, във Форт №6 на Тутраканската цитадела е повдигнат най-големият Мемориален комплекс " Военна гробница - 1916 година ", където са заровени спечелили и победени.
Цитирайки ген. Стефан Тошев, командващ Трета войска с думи изречени директно след войната - " Тутракан е " Българският Ерусалим " и той би трябвало да се пази и уважава, както и да бъде място за всенародно поклонение пред падналите герои за свободата на българската земя.
Ежегодно Мемориалният комплекс " Военна гробница - 1916 година " се посещава от хиляди родолюбиви жители и потомци на починалите. Ежегодните празнувания на годишнината от Епопеята оказват извънредно патриотично влияние ".
Общинският съвет разпореди на кмета на Община Тутракан доктор Димитър Стефанов да приготви нужните документи и да се обърне към Президента на Република България, Народното събрание и Министерския съвет за издаване на Указ за оповестяването на град Тутракан за " Град на Българската бойна популярност ", както и да извърши всички останали следващи правни и в действителност дейности за осъществяване на решението.
Калина ГРЪНЧАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР