Турция заяви, че няма да се откаже от планираните оръжейни

...
Турция заяви, че няма да се откаже от планираните оръжейни
Коментари Харесай

Турция се опъна на Русия, няма да спре оръжейните сделки с У...

Турция съобщи, че няма да се откаже от плануваните оръжейни покупко-продажби с Украйна, в това число от продажбата на спомагателни дронове макар недоволството на Русия.

Военното съдействие сред Анкара и Киев не е ориентирано към Русия и няма да бъде прекратено, с цел да й бъде угодно, сподели шефът по връзките на президента Ердоган Фахретин Алтун.

Тази информация бе оповестена от Анкара преди днешното посещаване на Ердоган в Украйна, когато се чака той да подпише обширни съглашения с президента Владимир Зеленски, в това число съглашение за свободна търговия. Турция се очерта като основен покровител на Украйна през последните години, като й продаде десетки дронове Байрактар TB2, които Киев употребява за първи път предходната година в своя проблематичен район Донбас.

За Украйна бойните дронове и турското партньорство са жизненоважни за отбрана на територията й от Русия.

Това сложи Ердоган в сложна позиция през последните месеци, защото военното струпване на Русия усили опасенията измежду членовете на НАТО, че тя може да нахлуе в Украйна, откакто анексира Крим през 2014 година

Кремъл отхвърля, че има такива проекти, само че споделя, че вижда възходящ риск Украйна да нападна подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

В същото време Ердоган съумя да поддържа задоволително тесни връзки с съветския президент Владимир Путин, с цел да разгневи някои от съдружниците на Турция в НАТО, в това число Съединени американски щати.

Решението на Ердоган през 2017 година да закупи системата за противовъздушна защита С-400 от Русия докара до наказания на Съединени американски щати против турската отбранителна промишленост.

Износът на Турция за Украйна се удвои за пет години до 2,6 милиарда $ предходната година, до момента в който вносът набъбна до 4,4 милиарда $ от 2,8 милиарда $ през същия интервал. Двете страни в този момент желаят да усилят размера на търговията до 10 милиарда $ годишно. Турските доставки за Украйна предходната година бяха водени от текстил и машини, в това число самолети и сухопътни транспортни средства, стомана и желязо.
Свързани вести Турция търси разговор сред Русия и Украйна и ще извършва отговорностите си към НАТО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР