Турция ясно заяви, че кандидатурата на Швеция и Финландия за

...
Турция ясно заяви, че кандидатурата на Швеция и Финландия за
Коментари Харесай

Турция: Швеция и Финландия ще влязат в НАТО само при премахване на опасенията за сигурността

Турция ясно съобщи, че кандидатурата на Швеция и Финландия за участие в НАТО не може да напредне, в случай че опасенията на Анкара за сигурността не бъдат предотвратени с " съответни стъпки " в избран период, съобщи представителят на турския президент Ибрахим Калин.

Той съобщи още, че Турция чака " вярно използване " на правилата и процедурите от срещата на върха на НАТО през 1999 година, свързани с процеса на участие.

Консултациите по кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО, чийто хазаин беше Турция, завършиха в столицата Анкара.

След като турската делегация се срещна поотделно с финландската и шведската делегация, трите страни се събраха дружно за разисквания. Срещата при закрити врата в президентския комплекс продължи близо 5 часа.

Турската делегация на срещата беше ръководена от представителя на президента Ибрахим Калин и заместник-министъра на външните работи Седат Йонал.

Сред гостите са Оскар Стенстрьом, държавен секретар на Швеция по въпросите на външните работи и сигурността, и Юка Саловаара, държавен секретар на непрекъснатото външно министерство на Финландия, дружно с техните делегации.

Швеция и Финландия публично подадоха молба за присъединение към НАТО предходната седмица - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна, която стартира на 24 февруари. Но Турция, дълготраен член на алианса, изрази възражения против техните кандидатури за участие, критикувайки балтийските страни, че толерират и даже поддържат терористични групи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР