Турция винаги е подкрепяла идеята за разширяване на НАТО, но

...
Турция винаги е подкрепяла идеята за разширяване на НАТО, но
Коментари Харесай

ТУРЦИЯ: Страни, които подкрепят тероризма, не могат да бъдат част от НАТО

" Турция постоянно е подкрепяла концепцията за разширение на НАТО, само че има опасения във връзка с желанието на Финландия и Швеция да се причислят към Алианса, поради връзките им с терористичните групи ", съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от „ Анадолската организация “.

Изявленията му идват след неофициална среща на НАТО, извършена в немската столица Берлин.

„ Страните, които поддържат тероризма, не би трябвало да бъдат съдружници в НАТО “, акцентира първият посланик на Анкара,като означи, че е уведомил участващите чиновници за поддръжката, която двете страни оказват на терористичната група ПКК (Работническа партия на Кюрдистан), изключително за оръжейната помощ, предоставена от Швеция.

" И Финландия, и Швеция „ би трябвало да спрат да поддържат терористични групи “ и да дадат ясни гаранции за сигурност, с цел да станат членове на НАТО ", още веднъж посочи Чавушоглу, който означи, че страните членки би трябвало да покажат взаимност една с друга.

Турция даде да се разбере за какво към този момент се опълчва на участието на Финландия и Швеция и изрази неодобрението си по отношение на диалозите на двете страни с членове на ПКК и нейното сирийско поделение Общински народен съвет (Отряди за национална самоотбрана), сподели Чавушоглу.

Той добави, че макар че доста членове на Алианса приветстват концепцията за присъединение на Финландия и Швеция към НАТО, те също са съгласни, че турските опасения би трябвало да бъдат позволени.

`Ограниченията във връзка с разрешенията за експорт от страна на бъдещите членове на НАТО са неприемливи “, добави той, заявявайки, че такива ограничавания са признати против враждебни страни.

Министърът сподели още, че настояванията на Турция страните да отстранен рестриктивните мерки върху отбранителната си промишленост и износа " би трябвало да се преглеждат като индикатор за духа на съюза, а не като разменна монета, тъй като Анкара има опасения за двете страни ".

" По време на тристранните си срещи финландската и шведската страна излязоха с оферти за справяне с терзанията на Турция ", сподели той, като акцентира, че идентифицирането на ПКК като терористична група единствено по себе си няма да отговори на упованията на турското държавно управление, което желае да види по-осезаеми старания.

Освен това Чавушоглу разяснява изказванията на шведската си сътрудник Ан Линде за връзките с терористичните групи, като сподели, че те не са „ продуктивни “, а „ провокативни “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР